Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGerda van Eysden

Toen de berg gromde, druk 1, 189 blz.
prijs f 1,50 in slappe omslag, pocketuitgave; meisjesboek.
Inhoud: De schrijver Verhulst gaat met zijn gezin op de helling van de Etna wonen. Door een eruptie van de berg wordt hun huis verwoest en vindt hij de zijnen niet terug. Dezen meenden, dat hij omgekomen was en keerden terug naar Holland. Later vindt er hereniging plaats door de uitgave van 't laatste boek van Verhulst. De dochter van Verhulst is verbitterd op haar ouders, omdat ze meent, dat zij hen expres in de steek heeft gelaten. Het is echter niet zo.
Conclusie: Dit is een boekje, dat over het geheel genomen niet geschikt is voor onze Zondagsschoolleerlingen. Het is meer een boekje voor oudere meisjes, ofschoon een dansje als normale chr. zede wordt beschouwd. Voor ons onaanvaardbaar.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Gerda van Eysden

Toen de berg gromde, druk 1, 189 blz.
Toen de berg gromde door Gerda van Eysden voert het gezin van de schrijver Verhulst ten tonele. Hij heeft uit de oorlog een geestelijke onrust overgehouden, die hem tot herhaaldelijke verhuizing dwingt. Tijdens een vulkaanuitbarsting op Siciliƫ raken gezin en vader elkaar kwijt en ieder voor zich meent, dat de wederpartij is omgekomen. De verschijning van een roman, waarin Verhulst zijn kijk op de gebeurtenissen geeft, bewerkt de hereniging van het gezin met de nu herstelde vader. De reacties van de kinderen worden in dit meisjesboek aardig beschreven, maar met name de langdurige scheiding na de ramp is nauwelijks waarschijnlijk te noemen. (f1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.