Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.H. van Maren

Tom ging toch!, druk 1, 70 blz.
prijs gecartonneerd f 1,05; jongensboek.
Inhoud: Tom gaat tegen het gebod van zijn ouders in toch naar de kermis, terwijl hij op moet passen bij zijn zieke zusje. Het gaat van kwaad tot erger. Hij verliest een gulden, die hij later gaat zoeken in storm en regen, zonder hem te vinden en dan radeloos wordt. Tom wordt gevonden en weer thuis gebracht, waar hij alles opbiecht.
Conclusie: Het is een boeiend geschreven boekje, waarin de zonde en haar gevolgen getekend worden in wat Tom meemaakt. Op een eenvoudige wijze wordt dan ook verteld van de inkeer van Tom, waardoor alles weer anders wordt en Tom leert danken voor Gods bewaring.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Tom ging toch!, druk 2, 70 blz.
prijs f 1,10; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Tom, een 11-jarige schooljongen, gaat stiekum het kermisgewoel op, verliest een gulden van zijn spaargeld en zit nu in een pijnlijk conflict. Door allerlei knoeierijen tracht hij zich te redden uit zijn moeilijkheid en raakt steeds dieper in de put. Ten slotte wordt hij door de nood overmeesterd en biecht z'n zonde eerlijk op! Strekking: Het verhaal heeft een godsdienstige, zielkundige strekking. Zonde baart onrust en voert naar beneden. Eerlijkheid geeft vrede met God en mensen! Opmerking: De ouders behoren nog jonge kinderen 's avonds niet alleen thuis te laten en mogen zeker niet de zorg voor een ziek zusje aan een jongen van deze leeftijd alleen overlaten.
Conclusie: De ontknoping mag iets te geforceerd zijn, te gemaakt mooi. doch af te keuren is dit boekwerkje voor jongens van 10 รก 11 jaar niet.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Tom ging toch!, druk 3, 70 blz.
prijs gecartonneerd f 1,10; jongensboek.
Inhoud: Tom gaat 's avonds stiekum naar de kermis, in plaats van op zijn zusje te passen! 't Kost hem geld en nu valt hij van het ene kwaad in het andere. Tom loopt helemaal vast en krijgt het ten slotte zo benauwd en moeilijk, dat hij het niet meer kan uithouden. Want de stem van zijn geweten volgt hem als een schaduw. Tom is een dief! Een dief als Achan, van wie de meester op school vertelde. Op een vroege morgen wordt een verkleumde jongen aan de kant van de kanaalweg gevonden. Als hij thuis wakker wordt weet hij zich niet veel te herinneren van wat er allemaal gebeurd is, maar dit weet hij nu klaar en helder: het is weer goed geworden, toen hij eindelijk erkende: "Ik ben zelf de schuld van alles."
Conclusie: Godsdienstige strekking. Goed geschreven. De zonde is een hellend vlak.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.