Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Q.A. de Ridder

Toon Hartman en de kubus, druk 1, 212 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens van 13-16 j.; omvang 212 bladz.; prijs geb f2.75; bij inteekening f2.50.
Korte inhoud: Toon Hartman is een jongen, uit een verarmd gezin; hij studeert voor onderwijzer op een kweekschool, waar de directeur den bijnaam van "De kubus" heeft (vanwege zijn vierkanten schedel). Deze directeur helpt het gezin der Hartmans door voorspraak weer aan een zaak in manufacturen - een oom uit Amerika stuurt op het armste oogenblik 100 dollar. Het spannende moment ontbreekt niet; een diefstal, waarvan een oogenblik de verdenking op Toon Hartman rust. Tenslotte komt alles terecht en wordt zelfs de dief onder toezicht van den directeur nog gebeterd.
Beoordeeling: De jongens zullen er van genieten en kunnen leeren. Hartman is in zijn armoede het Godsvertrouwen niet kwijt en het geheele gezin, waarin de zieke moeder wel een vreeselijk bescheiden plaats inneemt, blijkt een vroom Christelijk gezin te zijn, waar het Woord des Heeren gaarne gelezen en als richtsnoer des levens aanvaard wordt. Het geloofsvertrouwen wordt niet beschaamd. Enkele gedeelten zijn heel mooi. De taal der jongelui is goed weergegeven - een heel enkele maal wat plat (bl. 152 en bl. 166). Mij dunkt heel geschikte ontspanningslectuur voor onze Chr. Schoolbibliotheek. (De illustratie is in dit deel slecht). Gaarne aanbevolen. H.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Q.A. de Ridder

Toon Hartman en de kubus, druk 2, 172 blz.
Q. A. de Ridder is de auteur van Toon Hartman en de "Kubus", een eenvoudig verhaal van een kweekschooljongen, die van diefstal wordt verdacht, mede in verband met de verdrietige huiselijke omstandigheden. Later blijkt, dat hij onschuldig is, terwijl er tevens redding komt voor het gezin. Geen gloednieuw thema, maar rustig en aannemelijk verteld.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.