Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronM. Heijenk

Toen dreef het bootje weg ..., druk 1, 40 blz.
prijs f 0,55; in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd ± 6-8 jaar.
Inhoud: Hermientje moet veel alleen spelen. Ze woont vlak bij een beekje, waarin ze een bootje laat varen. Eens drijft het weg en dan wordt het meegenomen en opgeknapt door een eenzame vrouw, die iets verder op woont en een hoge rug heeft. Hermientje is bang voor haar en noemt haar spottend juffrouw "Daag", omdat ze haar daar altijd schuchter, maar goed bedoeld, mee groet. Als Hermientje haar op aanstoken van Jansje in een doorntak heeft laten rijden, verandert alles. Gebruik van Heer.
Conclusie: Het 2e deel is beter dan het eerste. Helaas enige storende drukfouten. Hoewel zoiets moeilijk is, moet je je fouten ook aan de beledigde partij belijden: Dat is het thema van het slotgedeelte.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
M. Heijenk

Toen dreef het bootje weg ..., druk 1, 40 blz.
Toen dreef het bootje weg... werd weliswaar voor kinderen geschreven, maar zal hen niet erg aanspreken. Hermientje heeft een bootje dat ze mag laten varen in een beek, dichtbij huis. Bij deze beek staat nog een huis, waarin een alleenstaande juffrouw woont, die door haar manier van groeten door Hermientje juffrouw Daag genoemd wordt. Door het bootje en een ondeugendheid van Hermientje komt het tot een kennismaking, waar ze geen van beiden spijt van hebben. Dit pedagogisch verhaaltje met christelijke achtergrond, geschreven door M. Heijenk wordt gekenmerkt door een te dromerige en daardoor te moeilijke stijl. Er wordt meer over kinderen gedacht, dan dat er aan kinderen verteld wordt. (f 0,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.