Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.A. Koetsier-Schokker, Jan van Reenen

Tussen vuur en rook , druk 1, 64 blz.
geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar, geïllustreerd door Thomas van Oostrum. Prijs f 11,90.
Inhoud: Het verhaal vertelt de lotgevallen van het gezin Bargeman tijdens de ramp in Enschede op 13 mei 2000. Rick en Marjet zijn tijdens de grote ontploffing in de wijk. Moeder is thuis aan het werk en vader ziet de ramp van afstand gebeuren. Hij gaat direct na de ontploffing de wijk in om zijn vrouw en kinderen te zoeken.
Beoordeling: Het is erg in de mode om in krant en journaal de ellende van anderen breed uit te meten. Vandaar mijn eerste reactie: "Moet je daar nu een boek over schrijven?" Mijn aanvankelijke reserve verdween snel: het boek is beslist pakkend en boeiend geschreven, soms heel realistisch (af en toe té?). Zeker als de berichtgeving en de beelden van toen nog in het geheugen zitten, bevind je je direct in de kern van het verhaal. De korte verhaaltjes vanuit verschillende invalshoeken geven mijns inziens een goed beeld van de verwarde situatie die er toen heerste. Ook de illustraties zijn goed verzorgd. Toch blijf ik mijn reserves houden, en wel om een heel andere reden. De drijfveer om als Christelijk boekenschrijver van deze ramp een verhaal te maken, zou juist kunnen zijn het doorgeven van de boodschap dat er een Helper is in de grootste nood en dat mensen dat bij deze ramp ook werkelijk zo hebben ervaren. Het is in het verhaal wel een beetje terug te vinden (hoofdstuk 10), hoewel mijns inziens als mosterd na de maaltijd. Tijdens de ramp lees je vier keer een "schietgebedje", als men elkaar teruggevonden heeft lees je heel kort dat er wordt gedankt. Ik mis een stuk warm getuigenis, juist omdat de mensen door het knap geschreven verhaal zo dicht bij je komen. Dit verhaal heeft zoveel mogelijkheden! In datzelfde hoofdstuk geeft een predikant in een kerkdienst een boodschap" naar aanleiding van Lukas 13: "Of de achttien op welke de toren in Siloam viel en doodde hen, meent gij, dat deze schuldenaars zijn geweest boven allen die in Jeruzalem wonen...?" Is dit de juiste pastorale toon in zo'n best wel emotioneel jeugdboek? Ik heb er wat moeite mee.
Eindoordeel: Een boek dat om een nagesprek vraagt, vanwege het onderwerp, vanwege de emotie die het los kan maken door de boeiende verteltrant, ook vanwege de "boodschap" die tot nadenken aanzet. Juist dan kan dit boek heel waardevol zijn. Met deze kanttekening erbij: toch warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 2000

Open Boekbeoordeling.