Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronW.G. van de Hulst jr.

Tom, druk 1, 45 blz.
prijs gebonden f 1,30; jongensboek.
Inhoud: Eric heeft een pony, die naar de naam Tom luistert. Een jaloers vriendje zorgt er voor, dat het schoolfeest, waar Eric met Tom aan mee wilde doen, voor Eric bijna een teleurstelling werd. Strekking: Van een godsdienstige strekking is weinig te merken. Uit een paar regels blijkt, dat we met jongens uit een christelijk gezin te doen hebben. Opvoedkundig en zielkundig bezien is het ook een vrij zwak verhaal.
Conclusie: Een boekje voor 9- en 10-jarigen: er zit geen enkele verwijzing naar Gods wil of bedoeling in, terwijl dat bij het genoemde berouw en weer aannemen als vriend goed gekund had.
Eindoordeel: niet aanbevolen voor de Zondagsschool.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst jr.

Tom, druk 1, 45 blz.
Tom door Willem G. van de Hulst jr. Tom is de pony van de achtjarige Eric. Op de morgen dat Eric met Tom zal meedoen aan een optocht, is Tom spoorloos uit zijn wei verdwenen. Gelukkig wordt de pony op tijd terruggevonden. Een aardig verhaaltje, maar iets te pretentieus door de geforceerde 'schrikwekkendheid' van de situaties. (geb. f 1,30)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst jr.

Tom, druk 2, 45 blz.
prijs f 1,60 gebonden, geïllustreerd jongensboek, leeftijd 7-9 jaar.
Inhoud: Tom is het ponnypaardje van Eric. Direct na hun verhuizing is er feest op school en een optocht waaraan de kinderen mogen meedoen. Jalouzie doet 't plan van Eric om als Indiaan op zijn paard mee te rijden, bijna, mislukkken. Hoe alles goed kwam lezen we in dit boekje.
Conclusie: Wel een aardig verhaal voor de jongens, maar wat vlak en neutraal. De karaktertekening is wel goed. Echter de spijt van Henk wordt voor een zondagsschoolboekje te vlak gehouden en alleen begeleid door de glimlach van de maan.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.