Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marijo

Twee buurjongens, druk 2, 72 blz.
G. K. 0. 4 z. p. 9 t. d. t. f 0.35, gec. f 0.45. Een heel gewoon verhaaltje voor jongens, niet ouder dan een jaar of tien. Dirk heeft van z'n Oom een mooi stuk stuf gekregen, dat Teuns begeerte opwekt. Teun wil het door ruiling in handen krijgen, maar Dirk gaat op den voorslag niet in. Dan, op een onbewaakt oogenblik, steelt Teun het stuf (Dirk heeft 't op den grond laten vallen en 't zelf niet gemerkt). Dirk weet, dat 't in school verloren moet zijn, maar 't is nergens te vinden. Teun intusschen wordt door z'n geweten geplaagd, zoo erg, dat hij den volgenden dag 't gestolene in Dirks atlas legt. Later, als de jongens 's middags met kameraden spelen, is Dirk aanleiding dat Teun in een sloot springt. Teun wordt ziek, gevaarlijk zelfs, maar herstelt. En als dan Dirk hem bezoeken mag, heeft hij een soortgelijk stuk stuf bij zich. Een neefje uit de stad heeft het voor Dirk gekocht van de centen, die Dirk verdiend heeft met het sprokkelen van dennenaalden. De vorm is goed; hier wordt vlot verteld. 't Gewone thema, we zouden haast zeggen: 't Zondagsschoolboekjesthema: dieverij van een kleinigheid - plagend geweten - ernstige ziekte, die tot nadenken brengt - berouw en vergeving. Maar 't is toch wel het gebeuren in de kinderwereld en daarom in een kinderboekje niet misplaatst. Duidelijk komt uit dat stelen zonde is en dat God die zonde ziet en bezoekt. Ook leeft de kracht van het gebed in 't boekje. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Marijo

Twee buurjongens, druk 2, 72 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Margo vertelt ons de geschiedenis van Dirk en Teun, twee trouwe vriendjes. Jaloerschheid werkte begeerigheid en dit leidde tot de slechte daad, die Teun deed. Teun nam het stukje gummi van Dirk op listige manier weg. Gelukkig had hij er geen vrede mee, en op even listige wijze bracht hij het weer in Dirks bezit. Toch moest hij het een paar dagen later aan Dirk mededeelen, wat hij gedaan had. Eenigen tijd later gebeurde er een ongeluk. Teun kwam bij het "slootjespringen" te water, hetgeen hem een ernstige ongesteldheid bezorgde. Dit voorval bracht Dirk en Teun nader tot elkander. Teun herstelde gelukkig weer en inniger werd nu de vriendschap, waar beiden elkander hadden vergeven, wat ze jegens elkander misdaan hadden. Algemeene op- of aanmerkingen: Hoofdstuk X (Dirk's angst) is een aardig gedeelte. Het is vlot geschreven en eenvoudig, echt voor onze achtjarige jongens.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Twee buurjongens, druk 3, 73 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Twee buurjongens, Dirk en Teun, zijn kameraden. Maar in hun vriendschap doen ze ook dingen, die heel niet kameraadschappelijk zijn. Zoo steelt Teun een mooi stuk gummi uit jaloersheid van Dirk, dat hij van zijn oom gekregen heeft. Maar Teun krijgt het er slecht mee. Hij kan het niet langer houden. En bekent tenslotte eerlijk de diefstal. Dan komt Dirk's neefje, Arie, logeeren. Bij het slootje springen, komt Teun in het water terecht. En wordt dientengevolge zwaar ziek. Nu voelt Dirk zich bezwaard, omdat hij dit plan opgeworpen heeft. Hij voelt schuld. En bidt den Heere om beterschap voor Teun. Dirk en Arie koopen samen een stuk gummi voor Teun, waar deze erg blij mee is. Teun herstelt weer. En de buurjongens zijn weer dikke vrienden. Algemeene op- of aanmerkingen: De zonde der jaloerschheid met haar gevolgen wordt hierin geteekend. Toch had op den ernst van dit kwaad dieper ingegaan kunnen worden. Overigens heeft dit vlot geschreven boekje een leerzame strekking. Daarom:
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
Marijo

Twee buurjongens, druk 4, 72 blz.
G.K.O. 4 z.p. 9 t.d.t. Een heel gewoon verhaaltje voor jongens, niet ouder dan een jaar of tien. Dirk heeft van z'n Oom een mooi stuk stuf gekregen, dat Teuns begeerte opwekt. Teun wil het door ruiling in handen krijgen, maar Dirk gaat op den voorslag niet in. Dan, op een onbewaakt oogenblik, steelt Teun het stuf. Dirk weet, dat 't in school verloren moet zijn, maar 't is nergens te vinden. Teun intusschen wordt door z'n geweten geplaagd, zoo erg, dat hij den volgenden dag 't gestolene in Dirks atlas legt. Later, als de jongens ' s middags met kameraden spelen, is Dirk aanleiding dat Teun in een sloot springt. Teun wordt ziek, gevaarlijk zelfs, maar herstelt. En als dan Dirk hem bezoeken mag, heeft hij een soortgelijk stuk stuf bij zich. Een neefje uit de stad heeft het voor Dirk gekocht van de centen, die Dirk verdiend heeft met het sprokkelen van dennenaalden. De vorm is goed; hier wordt vlot verteld. 't Gewone thema, we zouden haast zeggen: 't Zondagsschoolboekjes-thema: dieverij van een kleinigheid — plagend geweten — ernstige ziekte, die tot nadenken brengt — berouw en vergeving. Maar 't is toch wel het gebeuren in de kinderwereld en daarom in een kinderboekje niet misplaatst. Duidelijk komt uit, dat stelen zonde is en dat God die zonde ziet en bezoekt. Ook leeft de kracht van het gebed in dit boekje. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940