Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronPiet Terlouw

Trouw aan Oranje, druk 1, 114 blz.
geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar, prijs f 19,75. Onder de titel "Trouw aan Oranje" zijn twee boeken samengevat in één band: "Den Briel voor de Prins" en "Het geheim van de schipper".
Inhoud: In het eerste verhaal beleeft Meindert Jacobszn. het beleg van Den Briel van nabij mee. Als koksmaatje komt hij niet in aanmerking om aan de strijd deel te nemen. Daar is hij nog te jong voor. Hij kan echter de verleiding niet weerstaan en voegt zich onopgemerkt bij de troep. Hoewel hem dat veel spanning oplevert, neemt niemand dat Meindert achteraf kwalijk. Een goed en boeiend geschreven verhaal. Duidelijk komt Gods hulp uit in dit eerste deel. In "Het geheim van de schipper" maken we kennis met Klaes Janszn., de knecht van schipper Adriaen van Bergen. Piet Terlouw vergist zich wel even, als hij op blz. 71 Louise de Coligny als de tweede vrouw van Willem van Oranje noemt. De volgorde van de vrouwen was: 1. Anna van Buren; 2. Anna van Saksen; 3. Charlotte de Bourbon; 4. Louise de Coligny. Een goed verhaal! De illustraties van Dick van de Pol zijn goed, maar het hadden er nog wel wat meer mogen zijn. En dan denk ik met name aan het turfschip van Breda met de soldaten. Kinderen willen dat zien!
Conclusie: Het boek is keurig uitgegeven en zal - al zijn het bekende gebeurtenissen uit onze geschiedenis - zeker met spanning gelezen worden. Wie de prijs geen bezwaar vindt, kan het voor de oudste jongens en meisjes al noteren voor Kerst.
Eindoordeel: warm aanbevolen. J. D. van Leeuwen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1990

Open Boekbeoordeling.