Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Been

Twee jonkers , druk 1, 296 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk, historisch verhaal, geschikt voor jongens van 10-16 jaar, prijs in prachtband f3.50, ingen. f2.50; omvang 296 blz.; geïll. door Tj. Bottema. Korte
Inhoud: De twee jonkers heeten beiden Hans Peter van Scharloo, doch de eene is als zoodanig niet bekend, maar leeft onder een anderen naam bij z'n grootouders, boerenmenschen, wier dochter een huwelijk sloot boven haar stand met den heer Van Scharloo. Deze is in Frankrijk gesneuveld en z'n vrouw is met haar zoontje naar den Achterhoek teruggekeerd, en de Scharloo's hebben het zoo beschikt, dat de jongen, onbekend met z'n hooge afkomst, als hoerenknaap zal opgroeien. Jonker Hans in Den Haag past intusschen slecht op en wordt naar het kasteel van z'n tantes in den Achterhoek getransporteerd. De dames hebben een intendant Monsieur Diodati, die weet te bewerken, dat de beide Hansen als vrienden met elkaar zullen omgaan, zonder dat ze weten, dat ze neefs zijn. Diodati weet jonker Hans, als deze den anderen Hans naar hij meent heeft geworgd, uit de saamleving te doen verdwijnen, terwijl daarna de boeren-Hans de erfjonker wordt. Dan gaat de nieuwe jonker naar Den Haag voor zijn opvoeding, komt op de vloot en trekt naar de West. De aanval van Michiel de Ruyter op Martinique wordt er in verwerkt. Diodati blijkt een Boekanier te zijn, een vriend van Hans' vader, enz.
Beoordeeling: Dit is een goed, boeiend jongensboek. Er staat geen woord in, waarom we het niet zouden kunnen aanbevelen. Het verdwijnen van Jonker Hans uit de samenleving, waardoor hij voor zijn leven Jonker-af wordt, zullen de jongens waarschijnlijk „gemeen" noemen. Aanbevolen. P. de Zeeuw.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930