Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronP. den Hollander

Zijn broer vóórin!, druk 1, 61 blz.
prijs f 1,35 gecartonneerd; jongensboek, leeftijd 6-9 jaar.
Inhoud: Machiel van 9 jaar vergeet steeds z'n broertje van 6. Als ze samen met de tram naar tante Ans gaan, stapt Machiel eerst in en de tram rijdt weg, vóór Roland kan instappen. Dat geeft allerlei verwikkelingen, zelfs de politie komt er aan te pas. Gelukkig komt alles weer terecht en leert Machiel strijden tegen zijn zelfzucht. Strekking: Leer vechten tegen verkeerde karaktereigenschappen en doe dat biddend.
Conclusie: Een vlot verteld kinderlijk boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
P. den Hollander

Zijn broer vóórin!, druk 1, 61 blz.
Zijn broer vóórin! door P. den Hollander. Machiel van negen jaar verliest zijn zes-jarig broertje in de tram. Hoe alles weergoed komt en hoe de oudste leert, dat hij in het leven eerst op anderen moet letten, vertelt dit verhaal. De verstandige en hartelijke moraal wordt onnodig door religieuze argumenten over-geaccentueerd. De plaatjes zijn grappig. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

P. den Hollander

Zijn broer vóórin!, druk 2, 61 blz.
prijs gebonden f 1,70; geïllustreerd.
Inhoud: Machiel gaat met zijn broertje Roland naar een tante. Machiel let niet genoeg op zijn broertje, zodat deze de tram niet inkomt. Hij wil zo graag no. één zijn. Wat een spanningen levert dit op, maar mee door een oom komt alles goed terecht. Dan laat Machiel zijn broertje voorin zitten. Gebruik van Heer.
Conclusie: Het christelijk element is maar zwak in dit boekje, daar moeten eigenlijk wat christelijke versjes voor zorgen. Opvoedkundig heeft het wel enige waarde, maar als geheel bevredigt het niet.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.