Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Wijnand Jakobs

Twee muzikanten, druk 1, 62 blz.
prijs f 1,10; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek; leeftijd 7-8 jaar.
Inhoud: Twee jongens, Imko en het nieuwe buurjongetje Wessel, dat invalide is, sluiten vriendschap met elkaar, Imko neemt het steeds voor Wessel op tegenover andere buurjongetjes, als die hem geringschatten of zouden willen uitlachen, omdat hij een arm mist. Beide vriendjes gaan langs de huizen muziek maken en zingen om geld te verzamelen voor een kunstarm, waarbij ze van alles meemaken. Wessel, die niet godsdienstig opgevoed is, leert bidden. De strekking is evangeliserend. Karakterbeschrijving goed. Bovendien ook opvoedkundig van betekenis. De kinderen zullen het graag lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Wijnand Jakobs

Twee muzikanten, druk 2, 62 blz.
prijs gebonden f 1,25; jongensboek.
Inhoud: Wessel heeft een droevige jeugd. Hij heeft maar één goede arm, hij heeft geen vader, de jongens lachen hem uit en dan moet ook zijn moeder nog naar het ziekenhuis. Imko, zijn vriendje, beschermt hem. De beide jongetjes maken muziek langs de huizen om geld te verdienen voor een nieuwe arm voor Wessel. Bij Imko's vader en moeder vindt Wessel een vriendelijk tehuis. Strekking: We moeten voor gebrekkige kinderen vriendelijk en behulpzaam zijn. We mogen altijd met ons verdriet tot de Heere Jezus gaan. Hij wil naar alle mensen en ook naar alle kinderen luisteren en voor ons doen wat goed voor ons is.
Conclusie: Ik geloof dat het niet goed is om jonge kinderen met zo'n opeenhoping van ellende te confronteren, Ik vrees, dat het lezen van zoveel droefgeestigheid onze 7- en 8-jarigen meer kwaad dan goed doet. Wat niet de bedoeling is.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
Wijnand Jakobs

Twee muzikanten, druk 3, 56 blz.
prijs gebonden f 1,55; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: Wessel heeft slechts één arm en heeft weinig plezier in zijn leven, Zijn vriend Imko neemt het voor hem op. Ze gaan langs de huizen om geld in te zamelen voor een nieuwe arm. Ze maken muziek met een mondharmonica. Imko's ouders vangen Wessel goed op.
Conclusie: Godsdienstig vrij goed boekje; we mogen altijd met onze noden naar de Heere gaan. Hij geeft echter alleen wat goed voor ons is. Het boek geeft wel erg veel kinderleed en narigheid.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.