Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.J. Frinsel

Tussen maats en machines, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,30; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Joop de Reus, met z'n diploma ambachtschool, komt op de fabriek. De kleine plagerijen van de leerjongen worden z'n deel. Komt deze tijd goed door. Doet in de kantine wel z'n gebed voor het eten, ondanks spot. Ontdekt kleine diefstal van z'n maat Arie. Dan komt het "karakter" van oudere maat Rienus openbaar. Alles komt goed in 't eind. Strekking: Godsdienstige, opvoedkundige strekking. "Ook al ben je jong, dan moet je toch voor je overtuiging uit durven komen."
Conclusie: Goed boek voor de oudere jongens.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
J.J. Frinsel

Tussen maats en machines, druk 2, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,30; jongensboek.
Inhoud: Joop komt van de ambachtsschool en gaat als bankwerkersleerling naar de fabriek. Hij moet daar veel verduren van de ruwe kerels, vooral als hij voor zijn boterham bidt. Rienus, spotter en vloeker, krijgt respect voor de flinke jongen. De maats bezorgen Joop een goede fiets en Arie, die stilletjes een stuk gereedschap heeft weggenomen, brengt het weer terug, omdat hij leert zich te schamen. Strekking: Gij zijt het zout der aarde.
Conclusie: Hoewel het boek met sprankelende humor is geschreven, heeft het een ernstige, schriftuurlijke ondertoon, die het voor onze jongens tot een waardevol geschenk maakt. De schrijver toont van het bankwerkersbedrijf heel wat te weten.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.