Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronH. te Merwe

Trekkersavontuur, druk 1, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; jongensboek.
Inhoud: Drie vrienden maken een trekkerstocht. Daar valt heel wat te beleven onderweg. Ze maken kennis met een ander drietal. Twee gebeurtenissen zijn van belang. Herman helpt bij een ongeluk en Koen wordt bestolen. Het is een hele toer de dader te vinden. Maar alles komt goed en ze hebben een mooie dag bij het gezin, waarvan een kind gered is, mede door toedoen van Herman.
Conclusie: Dit is een boekje, dat onze jongens graag zullen lezen. Er zit spanning in. Nadruk wordt er op gelegd, dat we niet alleen christelijk zullen praten, maar vooral ook zullen doen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
H. te Merwe

Trekkersavontuur, druk 1, 110 blz.
5 t.d.t., G.K.C.B., J. 10-14 j. De naam van de schrijver moet er borg voor zijn, dat we hier een stukje jongensleven beschreven vinden, vol spanning en juiste karakterisering. Een aantal knapen maakt op een pont tijdens een kampeertocht, een ongeluk mee, dat vérstrekkende gevolgen heeft. Koen heeft alles fotografisch vastgelegd. Dit legt de knapen nu niet bepaald windeieren. Dit geld blijkt later uit hun tent te zijn gestolen. Eén der jongens wordt er nu zelfs van verdacht. Als later een chauffeur een lift geeft aan twee wild-vreemde jongens, die nogal over veel geld schijnen te beschikken, wordt dit voorval de eigenlijke ontknoping van het verhaal. Politie, vingerafdrukken, een mes, alles komt er nog aan te pas. Het slot is voor alle partijen zeer bevredigend. Dit is lang niet het beste boek van Te Merwe. De stijl is wat vaderlijk onnozel, wat vorige-eeuws. De verteller vertelt als een oude man - en zijn 3e klas h.b.s.-ers praten haast net zo. De jongens zijn te ongecompliceerd en te gepolijst voor de leeftijd van 15 á 16 jaar. Ook is de "plot" van het verhaal te doorzichtig, te geconstrueerd, hier en daar onwaarschijnlijk en trappen de spelers opzichtig-hinderlijk in de valletjes die de schrijver gezet heeft. De auteur ontkomt niet aan het zwart-wit schema. De dieven zijn alleen maar boefjes, die hun straf niet ontlopen. Ze zijn alleen maar slecht. Op de achtergrond en op de mogelijke toekomst van deze kinderen wordt met geen woord ook maar gezinspeeld. De uitvoering is goed, de tekeningen niet zo bijzonder. Tot onze spijt kunnen we dit boek nog net matig aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

H. te Merwe

Trekkersavontuur, druk 2, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; jongensboek.
Inhoud: In de vakantie gaan drie vrienden kamperen. Hans helpt mee drenkelingen te redden. Koen maakt foto's, die hij verkoopt aan een krant. Het geld wordt gestolen en ten onrechte verdenkt Koen een medekampeerder. Later blijkt, dat andere jongens de dieven zijn. Koen bekent eerlijk zijn ongelijk. Strekking: Opvoedkundige en godsdienstige strekking: Er moet overeenstemming zijn tussen leer en leven. Christen-zijn is niet een zaak van woorden alleen, maar ook van de daad.
Conclusie: Spannend verhaal met goede intrigue. Illustraties niet bijster goed. Jammer.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.