Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronDolf Kloek

Zigeunerinnetje ontdekt het leven, druk 1, 189 blz.
prijs f 1,50 (pocket); meisjesboek.
Inhoud: Lindelou woont met haar vader, een evenwichtige figuur, aan een plas. Haar moeder, een Zigeunerin, is overleden. Van haar heeft de dochter het zwarte haar en haar zwerfzieke aard. Zij is het Zigeunerinnetje uit het boek. Als ze haar h.b.s.-diploma heeft, gaat ze met een Hollands gezin voor een jaar naar Parijs, vooral om voor de beide kinderen te zorgen. De wereldstad trekt haar: ze dwaalt door Montmartre, ontmoet een clochard, stopt een eenzaam jochie ergens in een steegje in bed, maakt kennis met een Hollandse balletdanseres en een Friese chansonnier. Op de achtergrond blijft het beeld van haar jeugdvriend, de rustige, artistieke Rob, die ze na haar terugkeer in Holland gauw weer opzoekt. Door het hele verhaal is Lindelou's zorg en liefde voor de twee kinderen gevlochten, die ze met de Heere Jezus bekend maakt. De ouders "doen n.l. niet aan godsdienst". Strekking: Door haar godsdienstige opvoeding blijft Lindelou zedelijk staande in Parijs. De evangeliserende taak van een christenmeisje wordt in 't licht gesteld. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Vlot geschreven boek. Goede karaktertekening. Maar een kerk-loos leven: café's, ballet, kortom "de wereld" is niet bepaald de sfeer, waarin wij leven kunnen.
Eindoordeel: in de eerste plaats: ongeschikt voor zondags-schoolleerlingen, maar in de tweede plaats ook: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.