Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gé Verhoog

Urker Hein wil varen, druk 1, 90 blz.
prijs f 1,90; gecartonneerd; jongensboek. leeftijd ± 13 jaar.
Inhoud: Hein, de jongste zoon van een Urker visser, wil zelf ook visser worden. Hij moet echter aan de wal blijven en wordt knechtje bij een bakker. Als verstekeling maakt hij toch een reis met zijn vader mee. Bij z'n terugkomst blijkt dat z'n moeder heeft gehuild en Hein blijft dan aan de wal. Omdat hij echter z'n werk gedachteloos doet, wordt hij ontslagen en mag dan toch naar zee.
Conclusie: Een prachtboek voor onze jongens. Gezond gezinsleven. Het Woord des Heeren in volle ere. Een enkel ruw woord, maar godsdienstig en paedagogisch heel goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Gé Verhoog

Urker Hein wil varen, druk 1, 90 blz.
Nu de Urker visserij grotendeels tot het verleden behoort, leest men Urker Hein wil varen, door Gé Verhoog, bijna in de voltooid verleden tijd. Hein van Harmpie van Reinier, Urker in hart en nieren, is op een onzalig ogenblik in de leer gemoeten bij bakker Goof, hoewel hij veel liever naar zee ging. En natuurlijk gaat hij uiteindelijk tóch naar zee en daar is hij dan werkelijk in zijn element, ook al valt het werk aanvankelijk zwaar. De protestantse sfeer is hier en daar nogal uitdrukkelijk, vooral waar het gaat over schuldbewustzijn

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.