Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gré van Tiel

Vader!... kom toch!, druk 1, 124 blz.
prijs gecartonneerd f 1,55; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De vader van Wim en Josje werkt in Indonesië. Moeder is gestorven. De kinderen zijn in huis bij oom Niek en tante An. Tante sterft en later hertrouwt oom Niek met de juf, die de huishouding bestiert, Dan moeten de kinderen naar oom Bertus en tante Neel, stijve, kinderloze mensen, die de kinderen slecht begrijpen. Allerlei onaangenaamheden zijn het gevolg. Voor vader thuiskomt komt een grote verandering. Tante Nel gaat trouwen met vader en Wim en Josje krijgen een lieve moeder. Strekking: Een kind kan zich erg eenzaam voelen en niettegenstaande de beste bedoelingen, vaak onbegrepen blijven.
Conclusie: De hele familie heeft eigenlijk antipathie tegen oom B. en tante N. Helaas stijven ze daarmee Wims verzet. Oom en tante leven ernstig en proberen de kinderen een goede godsdienstige opvoeding te geven. De "stijfheid" van oom Bertus en tante Neel trekt de schrijfster door in lange gebeden en langzaam zingen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Gré van Tiel

Vader!... kom toch!, druk 1, 124 blz.
Op een uitstekende manier vertelt Gré van Tiel in "Vader!... kom toch!" het verdriet en de strijd die de elfjarige Wim heeft door te maken. Moeder is gestorven, vader is in Indonesië, Wim en zijn zusje Josje zijn bij familie. Door omstandigheden komen ze terecht bij een kinderloze oom en tante. Wim kan er onmogelijk wennen. Heel zijn vrolijke natuur hunkert naar het gezellige kinderrijke huis van oom Jaap. De oude oom en tante begrijpen Wim niet, al doen ze wel hun best. Tenslotte komt er een gelukkige oplossing en gaan de beide kinderen een blijde tijd tegemoet. Dit in protestante geest geschreven boek kan de katholieke jeugd zonder bezwaar lezen, wanneer zij tenminste vertrouwd is met de afwijkende opvatting over het naar de kerk gaan op zondag.(geb. f 1,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.