Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 1
In deze serie „Voor onze kleinen” verschenen drie boekjes van ca. 40 bldz. met allerleukste plaatjes en een duidelijke letter. De woorden zijn in lettergrepen afgebroken, zoodat de kleinen, die pas lezen kunnen niet veel moeilijkheden zullen hebben. Drie heel eenvoudige kinderverhaaltjes, goed in den toon gehouden. Ze behooren ongetwijfeld tot de beste lectuur, die wij voor onze kleuters van 5 en 6 jaar hebben. Zeer aanbevolen voor de kleinsten; ook om de goede illustraties en de passende uitvoering. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1921
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 6, 48 blz.
Leeftijd 7-8 jaar. Een aardig verhaaltje van drie kinderen. die voor moeder een mandje met aardbeien naar Grootmoe moeten brengen. De zesde druk van het boekje bewijst wel dat het er in gaat. Voor "lieve Heer" zagen we liever Heere. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 8, 48 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Drie kleine kleutertjes gaan met een mand met aardbeien naar Grootmoe. Zij komen aan een plas, waar zij gaan pootje baden. Ze trekken hun klompjes uit, die door een bakker aan een boom worden gehangen. Ze zien later de klompjes en slaan ze met een tak van de boom af. De kleuters ontmoeten een, oude, sprokkelende vrouw en trekken haar kruiwagen met hout om. Dan vluchten ze voor de "boze" vrouw met de blauwe bril. Ze komen bij grootmoe aan. De aardbeien zijn stuk geslingerd. Door grootmoe worden de kinderen onthaald op aardbeien met suiker en op pannekoeken. Zij gaan heen en worden door een onweersbui overvallen en gaan schuilen bij die oude booze vrouw. Deze is erg vriendelijk en beschermt de kleinen. Na de bui begeven de kinderen zich huiswaarts. Zij vinden in hun mand drie heerlijke krentenbroodjes, door den bakker er stilletjes ingestopt. Deze had een vinkje, dat de kinderen hadden gevangen en in de mand gestopt, laten ontvluchten, doch hij had er de broodjes voor in de plaats gelegd. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel mooi boekje in de juiste kindertoon geschreven. Jammer, telkens dat woord Heer. 't Schijnt, dat de schrijver met deze opmerking, reeds meerdere malen geuit, maar geen rekening wil houden.
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 9, 48 blz.
prijs f 0.60; gebonden; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-7 jaar; Catalogusno. 21. Strekking: Een drietal kleuters gaan met een mand met aardbeien naar grootmoeder. Na veel wederwaardigheden komen zij thuis. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een mooi boekje in de juiste kindertoon geschreven. De schrijver schijnt zich niet te storen aan de herhaaldelijk gemaakte opmerking het woord Heer weg te laten. Eerbied voor den naam van den Heere.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 10, 48 blz.
prijs 65 cent; geb. in sierband; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 j.
Inhoud: Drie kinderen, op weg naar grootmoeder, gaan pootje baden en raken hun klompen kwijt. Ze plagen een oude vrouw, waar ze bij onweer schuilen. Het oudje bidt met hen; thuis krijgen ze een verrassing. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een fijn boekje in de juiste kindertoon geschreven. Jammer, dat de schrijver zich niet stoort aan de herhaaldelijk gemaakte opmerking om Heer ("lieve Heer") te vervangen door Heere.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 12, 47 blz.
prijs gecartonneerd f 0,80; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Het verhaal van Bob en Bep en Brammetje, die van allerlei beleven in 't grote bos is oud en jong bekend. Gebruik van "de lieve Heer".
Conclusie: Een boekje van Neérlands meesterverteller, dat reeds de 12e druk beleeft, behoeft geen aanbeveling. Toch jammer dat de godsdienstige strekking bij v. d. Hulst vaak zo zwak is.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 13, 47 blz.
prijs f 0,80; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De belevenissen van 3 kinderen op hun tocht naar hun grootmoeder om haar aardbeien te brengen. Strekking: Tijdens onweer schuilen in vertrouwen bij de Heere. Gebruik van Heer.
Conclusie: Boeiend, zoals v. d. Hulst dat kan.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 14, 47 blz.
prijs f 0,90 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Bop, Bep en Brammetje moeten aardbeien bij oma brengen. Op de heenweg door het bos plagen ze een oud vrouwtje, waarbij ze op de terugweg bescherming zoeken tegen het onweer. Dat brengt hen wel tot nadenken. Strekking: Je moet je taak trouw ten uitvoer brengen en je niet laten afleiden, want anders breng je jezelf in grote moeilijkheden. De Heere wil echter je zonden vergeven en je bewaren.
Conclusie: Een bijzonder aardig vertelde geschiedenis, maar helaas een regelmatig gebruik van "de lieve Heer". Wel is er sprake van schuldgevoel, maar niet van schuldbelijden.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 15, 47 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Door het bos naar grootmoeder gooien ze de kruiwagen van een oud vrouwtje om. Op de terugweg moeten ze schuilen in huis bij het oude vrouwtje voor het onweer. Ze zijn bang voor haar, maar zij blijkt een lieve vrouw te zijn. Strekking: De Heere hoort ook het kindergebed. Gebruik van de lieve Heer.
Conclusie: Wel een aardig verhaal. Godsdienstige inhoud wat vlak.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 16, 47 blz.
prijs ƒ 1,30 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Ze hebben met zijn drieën aardbeien bij grootmoeder gebracht. Zo onderweg maken ze heel wat mee. Het onweer brengt hen bij het oude vrouwtje, waar ze de kruiwagen van omgetrokken hebben. Gebruik van Heer.
Conclusie: Gezellig weet Van de Hulst voor de kleintjes te vertellen. Jammer dat er niet meer godsdienstige strekking in dit verhaaltje zit. Daarom kunnen we het voor onze Kerstuitdeling niet voluit aanbevelen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 17, 47 blz.
198e-209e duizend; prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 4-6 jaar.
Inhoud: Bob, Bep en Brammetje moeten een mandje aardbeien naar grootmoeder brengen. Ze moeten door een bos. Bij een plas zetten ze de klompjes aan de kant en gaan 't water in. De "dikke bakker" komt voorbij en hangt de klompen in een boom. Klompjes weg. Brammetje ontdekt ze. In het bos gooien ze een kruiwagen met sprokkelhout om. Op de terugweg vangen ze een vinkje en doen dat in de lege mand. De "dikke bakker" kijkt in de mand, laat 't vinkje vrij en legt 3 kreentenkoekjes in de plaats. Ze worden verrast door een onweersbui en schuilen bij het "boze vrouwtje" dat ze geplaagd hadden. Thuis ontdekken ze wat er in hun mandje ligt. Wie zou dat gedaan hebben? Gebruik van Heer en "de lieve Heer".
Conclusie: Niet bepaald een Kerstboekje! Maar vlot en spannend geschreven: "een v. d. Hulst". De kleintjes volgen 't met spanning. Opvoedkundig waardevol: kweekt liefde voor dieren, wijst op de gevolgen van onnadenkendheid. Maar de godsdienstige strekking is wel èrg oppervlakkig: Onze lieve Heer maakt alles wel in orde.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 19, 47 blz.
prijs geb. f 3,25; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Bop, Bep en Brammetje moeten aan grootmoeder een mand met aardbeien brengen. Onderweg gooien ze o.a. een kruiwagen met hout van een oud vrouwtje om. Als ze bij grootmoeder zijn, moeten ze weer vlug weg, omdat er onweer komt. Op de terugweg warden ze door het onweer overvallen. Ze mogen schuilen bij het oude vrouwtje van de kruiwagen. Als het erg onweert stelt ze de kinderen gerust: "de Lieve Heer zal voor ons zorgen".
Conclusie: Aardig boekje voor de kleintjes. Opvoedkundig goed. Godsdienstig nogal zwak.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Bob en Bep en Brammetje, druk 22, 48 blz.
geb., omslag in kleur, geïllustr., jongens en meisjes van 6-8 jaar. Prijs f 5,25.
Inhoud: De inhoud van deze 'klassieken' mag als volgt worden samengevat: de kindertjes in deze verhalen beleven allerlei gebeurtenisjes die op een pakkende manier worden beschreven. Ze zullen onze kinderen beslist nog aanspreken, evenals dit vroeger het geval was. Dat deze boekjes aan de 15e-22e druk toe zijn, bewijst dit wel.
Eindoordeel: aanbevolen/warm aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.