Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Van Hollandse jongens in de Franse tijd, druk 8
In 8ste druk reeds verscheen Van Hollandse jongens in de Franse tijd, door W.G. van de Hulst. Napoleon is op zijn retour. De Franse tijd loopt ten einde en in Nederland begint het luider te rommelen naarmate de bevrijding van 1813 nadert. Frans Pommer is op terugtocht uit Rusland met de "grande armée" en wordt van een wisse bevriezingsdood gered door een Frans kurassier. Zijn nog schoolgaande broer Jan, die bij grootvader in Utrecht is, brengt tijdens een nachtelijke huiszoeking door Franse soldaten bezwarende brieven in veiligheid door over het dak te vluchten.Wanneer ten laatste generaal Monitor genoodzaakt is de Domstad te ontruimen voor de aanrukkende Kozakken en Pruisen, is de weduwe Pommer weer gelukkig verenigd met haar beide dappere zoons. Het goed geschreven en met vele mooie tekeningen geïllustreerde boek ademt een vrome geest van Godsvertrouwen. Een boeiend en oprecht boek, met zorgvuldige vermijding van zwart-witschildering.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

Van Hollandse jongens in de Franse tijd, druk 10, 159 blz.
Natuurlijk weet je wie Napoleon was: Keizer Napoleon Bonaparte van Frankrijk. Zijn legers veroverden half Europa en ook ons land was bezet door Franse soldaten. Dit prachtige boek, geschreven door W.G. van de Hulst, speelt in die veelbewogen tijd.Jan Pommer, een flinke Hollandse jongen, logeert bij zijn grootvader in Utrecht. Op zekere avond dringen Franse soldaten het huis binnen. Ze zoeken verboden papieren en vermoeden dat grootvader die ergens verstopt heeft. Maar ze vinden niets! Want Jan, die het grote gevaar heeft begrepen, is met de papieren door het zolderraam ontsnapt. Na een angstige tocht over het dak komt hij gelukkig bij bevriende buren terecht. Dat is het begin van een spannende tijd. Jan en zijn broer Frans rollen van het ene avontuur in het andere. En op een gegeven moment ziet het er bedenkelijk uit voor het hele gezin Pommer. Maar er wordt redding gebracht door een . . . vijand: de grimmige, maar goedmoedige kurassier Jean Larousse. Wat kan die Meneer Van de Hulst toch meesterlijk vertellen. Heel die boeiende tijd, toen ons volk zuchtte onder de Franse overheersing, gaat voor je leven. En vind je de tekeningen niet mooi? Die heeft de zoon van Meneer Van de Hulst gemaakt: W.G. van de Hulst Jr. Er zijn al een massa drukken van "Van Hollandse jongens in de Franse tijd"verschenen. Dat bewijst wel dat alle jongens (van 10-14 jaar) die dit boek lezen er ook van genieten.Omschrijving inhoud in boek
W.G. van de Hulst

Van Hollandse jongens in de Franse tijd, druk 18, 170 blz.
geb.; goed geïllustreerd; geschikt voor jongens en meisjes van 9-12 jaar. Prijs f 8,-.
Inhoud: Frans Pommer moet als loteling dienst nemen in de "Grande armée" van Napoleon. Op de terugtocht uit Rusland wordt zijn leven gered door een Franse kurassier, Jean Larousse. Frans komt tenslotte weer thuis. De kurassier komt na vele lotgevallen ook in Utrecht terecht. Daar wordt hij door de moeder van Frans verpleegd.
Conclusie: Een fijn boek voor onze jongens en meisjes. Een spannend verhaal, dat een stuk geschiedenis geeft. Fijne karaktertekening en een goede godsdienstige strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen. C. L. M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1979

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Van Hollandse jongens in de Franse tijd, druk 19, 170 blz.
geb., geïll., jongens en meisjes van 12 jaar en ouder. Prijs f 9,50.
Inhoud: Een historisch verhaal over de stad Utrecht in 1813. De hoofdpersonen zijn Frans en Jan Pommer, waarvan de eerste gedwongen als soldaat de Russische veldtocht van Napoleon meemaakte en door de hulp van een oude Franse kurassier gered werd. Zijn broer Jan helpt zijn grootvader, de oude schoolmeester Volkertsz die door de bezetters wordt gevangen genomen. Het boek beschrijft spannende gebeurtenissen voor het vertrek van de Fransen uit Utrecht, waarbij zowel Jan als de teruggekeerde Frans telkens gevaar voor hun leven lopen. Uiteindelijk komt de bevrijding.
Conclusie: Een boeiend verhaal van de rasverteller v.d. Hulst, zeer afwisselend, historisch betrouwbaar en godsdienstig zeer verantwoord. Vermoedelijk is dit één van v.d. Hulst's eerste boeken. Duidelijk is, dat we steeds verder weg raken van het taal- en stijlgebruik van zijn tijd. Steeds meer woorden en zinswendigen zijn in onbruik geraakt en voor jongeren van nu onbegrijpelijk. Alleen om die reden is ons eindoordeel: matig aanbevolen. M. C. R.- Vr.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.