Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joke Dijkshoorn

Van een appeltje dat niet geplukt werd, druk 1, 36 blz.
G.K.O. 6 t.d.t. Een vertellinkje van kleine Bart, die over de schutting van boer Jansen een rood appeltje ziet hangen en die het plukken wil, door op een volle bus melk te klimmen. Hij maakt ongelukken. Het is vooral de schuld van de gemene Lange Jaap van de smid, die een zware steen gegooid heeft. Bart moet voor straf thuis blijven en bekent schuld. Het godsdienstig gehalte is zo zwak, dat het vrijwel neutraal is, op een paar zinnetjes na. De plaatjes zijn op een enkel na wel goed getekend, maar de momenten van uitbeelding verkeerd gekozen. Er zit geen spanning in. We geven toe, dat het uiterst moeilijk is, wat nieuws te geven. De Lange Jaap is de verpersoonlijking van het kwaad, gluiperig en sloom; en zijn gestreepte broek moet dat accentueren. Dat een heel klein ventje zijn hele spaarpot offeren moet, een rijksdaalder, in in strijd met alle realiteit. Dit kleine boekje is trouwens vol van overdrijving. Een tegen de schutting gegooide steen bonkt geweldig, net als onweer! Bart siddert „in elkaar" van schrik. Zelfs de kleuters zullen dat voelen, al zullen ze het niet formuleren. We willen dit boekje niet afkeuren. Maar onze aanbeveling geschiedt zonder enige geestdrift.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Joke Dijkshoorn

Van een appeltje dat niet geplukt werd, druk 1, 36 blz.
Prijs f 0,40; slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Bartje wil een appel plukken. Maar door een gemene streek mislukt zijn plan. Het ergste is daarbij, dat een bus met melk omrolt. Maar Bartjes vader zorgt ervoor, dat de schade vergoed wordt.
Conclusie: De schrijfster heeft eerst nog al wat moeite om op gang te komen. Dan vertelt ze wel aardig van Bartjes inspanning om die appel machtig te worden. Maar het is stelen. Dat leert Bartje ook inzien. Voor zijn zonde vraagt hij om vergeving. Het is wel bruikbaar. Zo nu en dan zit er ook wel spanning in. Toch zouden we liever iets beters hebben. Maar voor de kleinsten is het niet gemakkelijk iets goeds te krijgen. Onder dit voorbehoud kunnen we het:
Eindoordeel: nog wel aanbevelen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.