Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Co van der Steen-Pijpers

't Was maar een grapje, druk 1, 24 blz.
prijs f 0,35; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Twee wilde meisjes spelen verstoppertje met een rustig buurjongetje. Ze sluiten hem in 't schuurtje van Opa Knor en vergeten hem op een autotochtje met Oom Frits. Pas 's avonds laat in bed denkt Joosje er aan. Ze vindt de schuur op slot. Dikkie was gelukkig al vlug vrij geweest. De volgende dag maken ze 't weer goed met Dikkie en gaan Opa Knor hun hulp aanbieden. Strekking: De gevolgen van plagerij en vergeetachtigheid. Hoe moeilijk het is om 't weer goed te maken. Iemand blij maken maakt jezelf het meest gelukkig.
Conclusie: Een aardig boekje met een goede opvoedkundige strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Co van der Steen-Pijpers

't Was maar een grapje, druk 1, 24 blz.
Co van der Steen-Pijpers schreef een mooi, kort opvoedkundig verhaal: 't Was maar een grapje. Twee kleine meisjes Joosje en Josje, sluiten voor de grap een vriendje op in een schuur en vergeten hem dan weer vrij te laten. Alles loopt natuurlijk goed af. (f 0,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

Co van der Steen-Pijpers

't Was maar een grapje, druk 2, 24 blz.
prijs f 0,70 in slappe omslag; jongens- en meisjesboek, leeftijd 4-6 jaar.
Inhoud: Joosje en Josje spelen verstoppertje met hun vriendje en buurjongetje Dikkie. Deze laat zich door één van de kinderen opsluiten in het schuurtje van buurman Knop, opa Knor genoemd, omdat hij altijd zo boos kijkt. Dikkie wordt vergeten, als oom Frits de meisjes komt halen en met ze naar Amersfoort gaat. Ze hebben een fijne dag. 's Avonds denkt Joosje, als ze al op bed ligt, aan Dikkie, die ze voor de grap in het schuurtje hadden opgesloten. Totaal vergeten. Ze gaat door de donkere nacht erheen. Maar Dikkie is er niet. De volgende dag horen ze, dat hij al vrij spoedig had kunnen ontsnappen. 't Wordt alles weer goed. Hij mag de volgende keer mee met oom Frits, helemaal naar Limburg. En mijnheer Knop wordt hun beste vriend, voor wiens zieke vrouw ze versjes zingen en boodschappen doen.
Conclusie: Een goed boekje. Psychologisch lijkt het niet helemaal een verantwoorde voorstelling van zaken, dat een kind een kameraadje in een schuurtje opsluit en er de ganse dag verder niet meer aan denkt. Deze situatie, waarop het boekje gefundeerd is, is niet levensecht. Overigens heeft het pedagogisch rijke waarde. De diepere toon van schuldbelijdenis en gebed om vergeving ontbreekt ook niet. 't Is verder een fris en prettig leesbaar boekje.
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.