Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronCarla

Van drie kleine kleuters, druk 1, 54 blz.
Leeftijd 7-9 jaar. Een leuk boekje, in lettergrepen gedrukt. Drie kleuters zijn op zoek naar poes. Overal zoeken ze, in het dorp, in het bosch, nergens te vinden. Eindelijk komen ze bij vrouw Vink terecht en vinden daar tot hun groote blijdschap hun lieve poes. Een eenvoudig verhaaltje, waarin schrijfster laat spreken, dat jokken, zondigen tegen God is. Aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
Carla

Van drie kleine kleuters, druk 1, 54 blz.
De titel onthult ons tegelijk leesstof en lezerskring: een leuk boek van kleuters voor kleuters. Truus en Toos zijn 5 jaar, tweelingzusjes, ze spelen graag met haar buurjongetje Koos. Als de kleine knuistjes het lichtvlekje op den muur maar niet pakken kunnen, dat veroorzaakt wordt door een spiegeltje, breekt er, o wee!, een bloempotje. Truusje doet het, maar poesje krijgt de schuld. En als Truus zwijgt, wordt poes weggegeven aan den bakker. Kinderverdriet! Na een eerlijke bekentenis van Truus mag poes worden teruggehaald. Samen naar den bakker. Maar . . . . poes is verdwaald. Dan een avontuurlijke tocht door het bosch, een scheur in Koos' broek, een ontmoeting met een "wolf", en ten slotte de groote verrassing: Vrouw Vink, de naaister treedt als reddende engel op. Alles komt terecht. Carla vertelt echt, ongekunsteld, heel prettig. De moraal is, dat kinderen waarheid spreken moeten, dat de leugen en het verzwegen kwaad onrustig maken en dat het gebed kracht geeft in den strijd tegen de zonde. Van harte aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

Carla

Van drie kleine kleuters, druk 2, 55 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 6-7 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Truus en Toos, twee meisjes van vijf jaar, spelen met Koos, een buurjongetje van zeven jaar. Door het spel met het spiegeltje van Koos valt een bloempot stuk. Poes krijgt de schuld, maar Toos moet bekennen dat het haar schuld is. Poes gaat naar de bakker Meelman, en loopt weg. Toos, Truus en Koos gaan nu zoeken, zelfs in het Bosch. Dan komen zij bij vrouw Vink en daar is Mies. Tenslotte komen zij drieën thuis met Mies in een mandje. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel leuk kinderverhaaltje, zonder veel opsmuk. Wel wordt er in gesproken over bidden tot God en dat Hij alles ziet en hoort, maar overigens kunnen wij het niet bijzonder aanbevelen.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Carla

Van drie kleine kleuters, druk 2, 55 blz.
G. K. 0. 7 t. d. t. f 0.30, gec. f0.40. De titel onthult ons tegelijk leesstof en lezerskring; een leuk boek van kleuters voor kleuters. Truus en Toos zijn 5 jaar, tweelingzusjes; ze spelen graag met haar buurjongetje Koos. Als de kleine knuistjes het lichtvlekje op den muur maar niet pakken kunnen, dat veroorzaakt wordt door een spiegeltje, breekt er, o wee!, een bloempotje. Truusje doet het, maar poesje krijgt de schuld. En als Truus zwijgt, wordt poes weggegeven aan den bakker. Kinderverdriet! Na een eerlijke bekentenis van Truus mag poes worden teruggehaald. Samen naar den bakker. Maar.... poes is verdwaald. Dan een avontuurlijke tocht door het bosch, een scheur in Koos' broek, een ontmoeting met een "wolf", en ten slotte de groote verrassing: Vrouw Vink, de naaister treedt als reddende engel op. Alles komt terecht. Carla vertelt echt, ongekunsteld, heel prettig. De moraal is, dat kinderen waarheid spreken moeten, dat de leugen en het verzwegen kwaad onrustig maken en dat het gebed kracht geeft in den strijd tegen de zonde. Van harte aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Carla

Van drie kleine kleuters, druk 3, 40 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De Boekbeoordeeling 1934, blz. 48, schrijft van dit boekje het volgende: Truus en Toos, twee meisjes van 5 jaar, spelen met Koos, een buurjongetje van zeven jaar. Door hun spel met een spiegeltje valt een bloempot stuk. Poes krijgt de schuld, maar Toos moet bekennen, dat het haar schuld is. Poes, gaat naar den bakker Meelman en loopt weg. Nu gaan Toos, Truus en Koos haar zoeken, tot zelfs in het Bosch. Daar komen zij bij vrouw Vink en hier vinden ze Mies. Zoo komen zij tenslotte met Mies in een mandje thuis. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel leuk kinderverhaaltje zonder veel opsmuk. Wel wordt er in gesproken over bidden tot God en dat Hij alles hoort en ziet, maar overigens kunnen wij het niet bijzonder aanbevelen. De alleraardigste plaatjes verdienen zeker aparte vermelding. Nieuwe spelling.
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
Carla

Van drie kleine kleuters, druk 3, 40 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. De titel onthult ons tegelijk leesstof en lezerskring; een leuk boekje van kleuters voor kleuters. Truus en Toos zijn 5 jaar, tweelingzusjes; ze spelen graag met haar buurjongetje Koos. Als de kleine knuistjes het lichtvlekje op den muur maar niet pakken kunnen, dat veroorzaakt wordt door een spiegeltje, breekt er, o wee!, een bloempotje. Truusje doet het, maar poesje krijgt de schuld. En als Truus zwijgt, wordt poes weggegeven aan den bakker. Kinderverdriet! Na een eerlijke bekentenis van Truus mag poes worden teruggehaald. Samen naar den bakker. Maar . . . . poes is verdwaald. Dan een avontuurlijke tocht door het bosch, een scheur in Koos' broek, een ontmoeting met een „wolf", en ten slotte de groote verrassing: Vrouw Vink, de naaister, treedt als reddende engel op. Alles komt terecht. Carla vertelt echt, ongekunsteld, heel prettig. De moraal is, dat kinderen waarheid spreken moeten, dat de leugen en het verzwegen kwaad onrustig maken en dat het gebed kracht geeft in den strijd tegen de zonde. Van harte aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Carla

Van drie kleine kleuters, druk 4, 40 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. De titel onthult ons tegelijk leesstof en lezerskring; een leuk boekje van kleuters voor kleuters. Truus en Toos zijn 5 jaar, tweelingzusjes; ze spelen graag met haar buurjongetje Koos. Als de kleine knuistjes het lichtvlekje op den muur maar niet pakken kunnen, dat veroorzaakt wordt door een spiegeltje, breekt er, o wee!, een bloempotje. Truusje doet het, maar poesje krijgt de schuld. En als Truus zwijgt, wordt poes weggegeven aan den bakker. Kinderverdriet! Na een eerlijke bekentenis van Truus mag poes worden teruggehaald. Samen naar den bakker. Maar .... poes is verdwaald. Dan een avontuurlijke tocht door het bosch, een scheur in Koos' broek, een ontmoeting met een "wolf", en ten slotte de groote verrassing: Vrouw Vink, de naaister, treedt als reddende engel op. Alles komt terecht. Carla vertelt echt, ongekunsteld, heel prettig. De moraal is, dat kinderen waarheid spreken moeten, dat de leugen en het verzwegen kwaad onrustig maken en dat het gebed kracht geeft in den strijd tegen de zonde. Van harte aanbevolen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

Carla

Van drie kleine kleuters, druk 5, 40 blz.
prijs 40 cent; in slappen omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-6 jaar; Catalogusno. 70. Strekking: Truus en Toos, twee meisjes, spelen met een buurjongetje. Door hun spel valt een bloempot stuk. De poes loopt weg, maar wordt later thuisgebracht.
Conclusie: Een aardig kinderlijk verhaal, maar met weinig godsdienstige strekking. Het is niet aan te bevelen. De uitvoering van de slappe omslagen is royaal.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.