Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

Aan de frontieren, druk 1, 110 blz.
G.K.C.B. 12 t.d.t. Titel en omslag verklappen onmiddellijk periode en sfeer van dit historisch verhaal uit het rampjaar 1672. De hoofdpersonen zijn een paar boerenjongens uit Lobit en Dieren, twee neefs, die vrijwillig dienst genomen hebben in het leger van Prins Willem III. Om deze personen wordt de geschiedenis beschreven van de inval der Fransen in Gelderland, welke gemakkelijk gemaakt wordt door het verraad van Jan Petersen, de veerman van Lobit en het lafhartige gedrag van De Montbas. De jongens maken de veldtocht van 1672 mee, en komen het volgend jaar, als na de val van Bonn de Fransen moeten terugtrekken, behouden thuis. Dit is prachtlectuur voor onze oudere leerlingen. Een bekend genre, maar in de uitwerking niet gemakkelijk te evenaren. De dialoog herinnert in de verte aan de goede oude Gerdes. De geloofsmoed van de boerin van „Gelderhof" (een buitengewoon mooie figuur) geeft aan dit boek een gezonde evangeliserende strekking. Ervaring uit de bezettingsjaren geeft aan de gebeurtenissen een bijzonder relief. De druk is wat compres. De illustraties zijn van Poeder, dus goed verzorgd. We bevelen dit boek onvoorwaardelijk aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Hugo Kingmans

Aan de frontieren, druk 1, 110 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Een historisch verhaal, de gebeurtenissen weergevend uit het rampjaar 1672. De overtocht van de Fransen over de Rijn, mogelijk gemaakt door de verrader, de veerman Jan Petersen. De verheffing van Prins Willem tot stadhouder, door wiens krachtig optreden het land ontzet wordt. Strekking: De historie van het bange jaar 1672 wordt weergegeven en het gedrag van flinke jonge boeren voor ogen gesteld, waardoor de vaderlandsliefde versterkt wordt.
Conclusie: Een goed boek, geschikt voor de jongens van 12-16 jaar. Het is een leerzaam boek, zowel in geestelijk als historisch opzicht.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.