Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 1, 61 blz.
prijs gebonden f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Een Bosnegervrouw sterft bij de geboorte van haar kindje. Uit vrees voor de wraak der boze geesten durft niemand het kindje verzorgen, maar een zendingszuster ontfermt er zich over om Jezus' wil. Tal van moeilijkheden moet zij overwinnen; maar God geeft haar kracht. Tegen alle verwachting in blijft het kind in leven. "Nu kunnen mijn mensen zien, dat Jezus sterker is dan alle boze machten." Strekking: Het evangelie van Christus overwint de boze machten van 't heidendom.
Conclusie: Ontroerend zendingsverhaal. Het laat ons zien de diepe ellende van het heidendom en de heerlijkheid van het Evangelie. Leeftijd 9-13 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 1, 61 blz.
Van een witte zuster en een klein zwart kindje is de titel van een zendingsverhaal, dat in Suriname speelt. Uit de donkere bossen haalt een lekezuster een pasgeboren kindje,waarvan de moeder gestorven is, en dat door de inboorlingen uit angst voor boze geesten op de offerplaats is geworpen. De zuster ondervindt in 't geheel geen medewerking maar weet desondanks het totaal verzwakte babytje mee te nemen naar Paramaribo, waar de dokter het gelukkig nog in leven kan houden. Een zuiver verhaal van M.A.M. Renes-Bolding, dat, nu steeds meer lekehelpsters actief aan het missiewerk gaan deelnemen, ook in katholieke kringen van waarde is.(geb. f 1,-)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 2, 60 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een Bosnegervrouw sterft bij de geboorte van haar kind. Uit vrees voor de wraak van de boze geesten durft niemand de zorg van dit kindje op zich te nemen. Een zendingszuster wordt er bij gehaald, die om Christus' wil zich over dit kindje ontfermt. Wat een moeilijkheden brengt dit met zich mee, maar God geeft haar kracht om haar taak te volvoeren. Tegen alle verwachting in blijft het kindje in leven.
Conclusie: Een heel mooi zendingsverhaal, waarin beschreven wordt de overwinnende kracht van Jezus Christus op de boze geesten. Wat een bereidheid om offers te brengen bij hen, die in dienst staan van het Evangelie. Het verhaal is boeiend verteld en zal zeker liefde opwekken om met het werk der zending mee te leven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 3, 61 blz.
prijs gebonden f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een zendingszuster in het oerwoud van Suriname vindt een kindje, dat aan de geesten geofferd is doordat de moeder bij de geboorte stierf. Niemand wil het verzorgen, zelfs de christenmoeders niet, uit vrees voor de wraak der geesten! Toen deed de zuster het zelf. Strekking: De betekenis van het Woord Gods voor deze mensen. De betekenis van de zendingsarbeid om dit Woord te brengen. De roeping van iedere christen deze arbeid met gebed en gave te steunen.
Conclusie: Een mooie ontroerende zendingsgeschiedenis, dat veel kinderen graag zullen lezen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 4, 61 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., M. 10-13 j., (zie B.B. 1959). Voor oudere leerlingen aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

M.A.M. Renes-Boldingh

Van een witte zuster en een klein zwart kindje, druk 4, 61 blz.
prijs gebonden f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Het verhaal speelt in het oerwoud van Suriname. Een bosnegervrouw sterft, nadat ze een kindje ter wereld heeft gebracht. De baby wordt door de mannen van het dorp als een offer onder de kankantrie (= geestenboom) neergelegd. Intussen heeft de vader de witte zendingszuster uit een ander dorp opgehaald. Hoewel niemand het haar wijzen wil, zoekt en vindt zij het kindje. Geen enkele vrouw wil het voeden uit bange vrees voor de geesten. Ook niet in het Christendorp van de zuster: zo diep zit de vrees er in. Toch weet de zuster met veel inspanning en opoffering onder Gods zegen het leven van de baby te redden.
Conclusie: Prachtig zendingsverhaal, dat ons een goed denkbeeld geeft van de vrees, waarin het heidendom leeft, van de bevrijdende en zegenende kracht van het Evangelie en vooral ook van het geloof, dat niet beschaamd wordt. Ondanks mijn bezwaar tegen het zinnetje op blz. 38: "Dan (nl. bij de Doop) ben je helemaal een kindje van de Heere Jezus".
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.