Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Aletta Hoog

Alleen in 't nestje, druk 5, 187 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk; geïllustreerd met 4 buitentekst-platen van Netty Heyligers; omvang 187 bldz.; prijs f 1.75 gebonden en f 1 in omslag; 5e druk.
Korte inhoud: De vijf kinderen van Mevrouw van Helden blijven alleen in "Boschoord" (hun nestje) achter, wanneer Moeder voor haar gezondheid naar het Zuiden moet, en Gretha, de oudste van het vijftal, voor de jongeren een echt moedertje blijkt te zijn. We leeren "tante Mien" kennen, de vriendin van Grootma van Helden, die in het boek niet de minste plaats inneemt; we hooren van Toms vrienden en hun avonturen; we maken met Go een leelijke grap mee op de meisjes-kostschool, die gelukkig geen ernstige gevolgen heeft; we ontmoeten Go's vriendje Alfred van Herwerd, een zachten jongen, die erg z'n moeder mist en gauw de vriend wordt van de heele firma van Helden; en we maken tenslotte de "blijde incomste" van Moeder mee, die vindt, dat in haar afwezigheid haar vijftal vooruit is gegaan in onderlinge liefde enz. en dit heel leuk vertelt in een sprookje.
Beoordeeling: Van dit vlot geschreven verhaal zullen onze meisjes genieten. Alleen een kleine opmerking over de geschiedenis van Hans Andersen, die tante Mien aan de kinderen vertelt (blz. 133). Zouden we de jonge lezeressen wel in kennis brengen met den schouwburg? Overigens: Van harte aanbevolen voor + 14-jarige meisjes. mej. G.J. Molendijk.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930