Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Catharina Bronsveld

Als kaarsjes in den nacht, druk 1, 109 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 1 z.p. 4 t.d.t. De man en vader in het gezin Laukers is overleden. Moeder, een dochter Annie en twee jongens blijven achter. Ze moeten verhuizen naar een kleine woning, moeder wordt weer winkeljuffrouw. Annie doet het huiswerk. Vriendelijke buren helpen. In 't begin gaat alles naar wensch, doch later wordt Annie opstandig en onhandelbaar, wat moeder en den jongens heel wat verdriet veroorzaakt. Een enkele maal betert zij haar een ongeluk met haar broertje, de kennismaking met een wijkzuster en een ongelukkig, ziek buurmeisje brengen haar tenslotte op den goeden weg terug tot groote blijdschap van allen. Het vrome buurmeisje wijst er op, dat we in deze door de zonde duistere wereld ons licht moeten laten uitstralen, "als kaarsjes in den nacht". Dit boekje is slecht gecorrigeerd, we teekenden niet minder dan tien taalfouten aan. Verder vonden we de uitdrukking: "onze lieve Heertje" en eenige onverstaanbare termen als: Moeder pakte zich aan (blz. 72) en "stemde bij" (23). Ook verschilt de titel van buiten en van binnen. Paedagogisch bevat dit Kerstverhaal goede lessen. Wie zich zelf in den weg staat, staat ook anderen in den weg. Maar de titel wordt alleen gerechtvaardigd door het slot. Deze titel is ontleend aan een kreupelrijm, dat heel goed bedoeld is, maar dat zoowel naar vorm als naar inhoud allerongelukkigst is geformuleerd. Reeds jaren geleden is een auteur door dit "gedicht" geïnspireerd tot het schrijven van een Kerstverhaal. De mentaliteit zoowel van dit vers als van het verhaal, dat ook nu daaraan zijn ontstaan te danken heeft, zijn zoo volslagen anders dan de onze, dat we dit boekje met zijn Christendom van "probeeren" en Jezus, die ons daarbij "helpt", niet kunnen gebruiken.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Catharina Bronsveld

Als kaarsjes in den nacht, druk 1, 109 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijdvan ± 11-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De weduwe Lankers moet wegens het overlijden van haar man gaan verhuizen. Ze komt in een eenvoudige buurt in de stad te wonen en wordt bediende in een zaak. Haar dochter Anna, die studeerde, zal het huishouden gaan doen. Maar Anna wordt ontevreden. Ze kan zich er niet langer in schikken. Ze is erg onaardig tegen haar moeder en haar broertjes, die het tenslotte vervelend vinden om thuis te zijn, wanneer moeder in den winkel is. Maar door een ongeluk - een val van haar broertje Piet - komt er verandering. Annie voelt zich schuldig. Nu maakt ze ook kennis met haar zieke buurmeisje, van wie ze leert om een brandend kaarsje te zijn, dat licht verspreidt in het donkere leven met al zijn moeilijkheden en teleurstellingen. Algemeene op- of aanmerkingen: In dit verhaal zit een leerzame strekking. Het laat zich vlot lezen. Wel had de verandering bij Anna, waar ze eens zoo flink haar moeder hielp en daarna zoo onaardig werd, wat uitvoeriger beschreven moeten worden. Het wordt ons nu zoo maar in eens meegedeeld. Voor de schrijfster schijnt de gezangenbundel het troostboek bij uitnemendheid te zijn. Wij houden ons nog maar liever aan de Psalmen. De wezenlijke beteekenis van het Kerstfeest had aan het slot zeker meer naar voren gebracht moeten worden. De manier, waarop de Zondag doorgebracht wordt, zouden we niet graag als ideaal stellen. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Catharina Bronsveld

Als kaarsjes in den nacht, druk 2, 108 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 11-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De weduwe Lankers moet wegens overlijden van haar man gaan verhuizen. Ze komt in een eenvoudige buurt in de stad te wonen en wordt bediende in een zaak. Haar dochter Anna, die studeerde, zal het huishouden gaan doen. Maar Anna wordt ontevreden. Ze kan zich er niet langer in schikken. Ze is erg onaardig tegen haar moeder en haar broertjes, die het tenslotte vervelend vinden om thuis te zijn, wanneer moeder in den winkel is. Maar door een ongeluk - een val van haar broertje Piet - komt er verandering. Annie voelt zich schuldig. Nu maakt ze ook kennis met haar zieke buurmeisje, van wie ze leert om een brandend kaarsje te zijn, dat licht verspreidt in het donkere leven met al zijn moeilijkheden en teleurstellingen. Algemeene op- of aanmerkingen: In dit verhaal zit een leerzame strekking. Het laat zich vlot lezen. Wel had de verandering bij Anna, waar ze eens zoo flink haar moeder hielp en daarna zoo onaardig werd, wat uitvoeriger beschreven moeten worden. Het wordt ons nu zoo maar in eens meegedeeld. Voor de schrijfster schijnt de gezangenbundel het troostboek bij uitnemendheid te zijn. Wij houden ons nog maar liever aan de Psalmen. De wezenlijke beteekenis van het Kerstfeest had aan het slot zeker meer naar voren gebracht moeten worden. De manier, waarop de Zondag doorgebracht wordt, zouden we niet graag als ideaal stellen. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.