Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 1, 39 blz.
prijs 50 ct; in slappe omslag; geïll.; meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Annètje van de koster-schilder is een handjegauw. Als ze zelf haar poppenwieg wil maken, gooit ze een pot verf om. Huilend gaat ze in de kerk haar vader zoeken en komt alleen boven in de toren terecht. Intussen is vader bezig een ruit in te zetten, bij de bakker. Bij het zoeken naar Annètje ziet vader eensklaps een strikje liggen bij het klokketouw. Hij krijgt een bang vermoeden en snelt naar boven. Strekking: Het is goed, de kinderen reeds vroeg bidden te leren. Gebruik van Heer en Heere. Kinderlijk boekje. Voor onze kleintjes uitstekend geschikt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 2, 40 blz.
prijs f 0,50; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Annetjes vader is schilder en koster. Zijn dochtertje mag niet in de werkplaats, maar ook niet in de kerk en toren komen. Toch komt Annetje op alle verboden plaatsen door middel van een ongeluk met verf in de werkplaats. Na lang zoeken en op aanwijzen van de rode verfvlekken wordt zij tenslotte gevonden. Strekking: De godsdienstige strekking is oppervlakkig, 't is meer een boekje over een algemeen voorval. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een veel voorkomend geval uit het kinderleven wordt op eenvoudige wijze beschreven. Maar wij zouden de zaak anders belichten.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 3, 40 blz.
prijs f 0,60; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Het dochtertje van de koster zoekt haar vader, verdwaalt in de toren, wordt angstig en bidt in haar angst, al weet ze ook niet hoe ze bidden moet, tenminste ze bidt met verkeerde woorden. Strekking: God vraagt niet naar mooie en goede woorden: Hij vraagt bovenal een hart dat bidt: vandaar dat een "verkeerd" gebed evenzeer wordt gehoord. Het gaat om de bedoeling.
Conclusie: Leesbaar boekje voor heel kleintjes; aardig boekje. Religieus goed verwerkt. Niet gezocht.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 4, 40 blz.
prijs f 0,90 in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Annetje is het dochtertje van een schilder, die tevens koster is. Na een ongelukje in de schilderswerkplaats gaat Annetje op zoek naar haar vader, die juist weggeroepen is. Zo komt ze boven in de toren terecht. Gebruik van Heer één keer, en verder Here.
Conclusie: Een aardig verhaal voor de kleintjes, dat hun ook de waarde van berouw en gebedje probeert te laten zien. Zeer geschikt als voorleesboekje voor onze kleuters.
Eindoordeel: aanbevolen.
Tweede beoordeling:
Inhoud: Annètje is het dochtertje van de koster. Ze is een druk, levendig, maar openhartig kind. Op een onbewaakt ogenblik is ze in de grote toren geklommen. Daar beleeft ze angstige ogenblikken. Gelukkig vindt haar vader haar terug. Ze keert weer terug in haar veilige nestje bij moeder.
Conclusie: Een heel aardig boekje voor onze kleintjes. Moeder kan het zo gebruiken om er uit voor te lezen. Prachtig! De strekking is ook goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 5, 39 blz.
prijs in slappe omslag f 1,-; geillustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Annetje is kostersdochter, bij de hand bovendien. Maar de toren mag zij nooit in, totdat de kans zich voordoet om het wel te doen. Ze meent vader er te vinden, maar 't wordt een heel avontuur.
Conclusie: Een mooi verhaal, prettig verteld en met goede strekking aangaande Gods bewaring en toevlucht.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
Joke Dijkshoorn

Annètje en de grote toren , druk 6, 39 blz.
prijs f 1,35 in slappe omslag; meisjesboek, leeftijd 5-6 jaar.
Inhoud: Annètje, het leuke dochtertje van de koster-schilder, is een echte handje-gauw. Als haar poppewieg kapot is, haalt ze een zware hamer en rostige spijkers uit vaders werkplaats, maar gooit een pot rode verf om. Dan vlucht ze naar vader in de kerk, vindt hem nergens en gaat de torentrap op, waar ze doodsbenauwd tussen spinnen, vleermuizen, duiven en klokken neerzakt tot vader ze vindt.
Conclusie: Een leuk, spannend kleuterverhaaltje, wel eens wat onwaarschijnlijk, maar met goede achtergrond van schuldbesef en gebed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.