Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jac. van Amstel

Van school, druk 1, 157 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-16 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Op ernstige wijze spreekt het hoofd zijn vertrekkende leerlingen toe. Ze gaan nu het volle leven in. Ook Henk van Elzen zoekt werk. Hij wil graag naar een kantoor. Hij komt nu, ondanks de waarschuwingen van zijn vriend, in aanraking met een slecht jongmensch. Deze belooft hem te zullen helpen. Maar in werkelijkheid gebruikt deze persoon Henk voor allerlei slechte practijken. Intusschen heeft Henk een betrekking als jongste bediende. Zijn patroon is best tevreden, totdat hij onverwachts tengevolge van een leugen ontslagen wordt. Deze leugen staat mee in verband met de practijken van dien jongen, onder wiens invloed hij nog steeds verkeert. Henk heeft niet de kracht om met hem te breken. Maar nu komt alles uit. Hij bekent aan het kantoorpersoneel wat er gebeurd is. Deze bewegen den directeur om Henk weer terug te nemen, hetgeen gebeurt. Henk bekent nu ook alles aan zijn vader. En begint een nieuw leven. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een zeer boeiend. verhaal, dat onze jongens gaarne zullen lezen. Het is ook een zeer natuurlijk verhaal zonder allerlei wonderlijkheden, die je alleen maar in de boeken leest en nooit ziet gebeuren. Behalve dan de ontmoeting van Henk met zijn vroegeren schoolkameraad, die gaat pleiten na Henks ontslag, wat onnatuurlijk aandoet. De schrijver heeft goed werk geleverd, wat de opzet van het verhaal en de trant van vertellen betreft. Maar er is een groot bezwaar. En dat is een zeer ernstig bezwaar: godsdienstig is het een zwak boek. De toon van het begin bij het afscheid van de school had in het heele boek moeten doorklinken. We vinden in dit boek niet de vermaning aan Henk, dat hij zijn schuld den Heere moet belijden. Men geeft hem wel den raad om het in orde te moken met zijn vroegeren kameraad, maar niet met God. Enkele uitdrukkingen verraden ook een bedenkelijke oppervlakkigheid. Op blz. 11 doet de meester net of het allemaal bekeerde kinderen zijn. Op blz. 17 over het liefhebben van den Heere Jezus. En daarom de godsdienstige strekking bevredigt heelemaal niet. En om deze reden moet onze conclusie helaas zijn:
Conclusie: Minder geschikt voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Jac. van Amstel

Van school, druk 1, 157 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen band). 12 t. d. t. 75 cent. "Van School", goed geïllustreerd en prettig verteld, begint met de beschrijving van den laatsten schooldag, waarop de meester vermanend afscheid neemt van de jongens, die het leven ingaan. Henk van Elzen komt reeds spoedig een ouderen schoolkameraad tegen: Bert Weeremans, die zich o.a. aan postzegeldiefstal op zijn kantoor schuldig maakt. Hij gaat 's Zondags met Henk uit, dien hij op den slechten weg voert. Henk maakt schulden en helpt Bert in zijn geknoei. Henk komt zelf op een kantoor, maar door te laat komen ingevolge een afspraak met Bert wordt hij ontslagen. Het ontslag is oorzaak dat de funeste invloed van Bert op Henk aan den dag komt. Dit brengt in 't leven zoowel van Henk als ook van Bert verandering. "Van School" is een goed verhaal, om te bewijzen, hoe sterk de macht der zonde is, hoe we moeten oppassen met wie we omgaan; hoe we, op het hellend vlak der zonde gekomen, steeds verder afglijden, als God ons niet bewaart. "Waken en bidden" om niet in verzoeking te komen, dat is de goede leering en vermaning van deze vertelling. De Heer Ten Boom is Christen van de daad. Dit is een mooi type, al mag de "niet-Christelijke" Pronk er ook zijn. Ook Ko Dinkelaar, de schoolkameraad van Henk, is een voorbeeld. Dien hadden wij liever op wat meer bladzijden ontmoet. Bij alle waardeering mogen we een paar aanmerkingen niet terughouden. Van een gunstigen invloed van de Chr. school is op de hoofdpersonen van dit boek weinig te bespeuren. Voor jongelui die op kantoor zijn is de beschrijving van Berts frauduleuze streken niet ongevaarlijk. Henk is een laffe jongen. Dat de ééne schande hem ineens op den rechten weg zal brengen, wordt, gezien zijn karakter, weinig aannemelijk gemaakt. Zijn vader rijdt hem te weinig na. We bevelen dit overigens leerzame verhaal vooral voor de grootere jongens aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Jac. van Amstel

Van school, druk 1, 157 blz.
Henk komt van school en vindt een plaats als jongste bediende op een kantoor. Hij heeft een verkeerden vriend, die hem aldoor meetroont en hem, zonder dat hij het beseft, voor opllchterijtjes gebruikt. Die vriend houdt hem steeds vrij, zoodat Henk al meer bij hem in de schuld en daardoor in zijn macht komt. Op een morgen is er weer een afspraak onder kantoortijd en Henk, die een boodschap moet doen, blijft veel te lang weg. Doordat hij liegt, als hem de reden wordt gevraagd, krijgt hij zijn ontslag. Een oudere knecht ontfermt zich over den wanhopigen jongen, die ten slotte alles opbiecht. Zoo komt de zaak weer in orde. Voor de oudste jongens van de Zondagsschool een geschikt boek. Jammer, dat de jongen, bij z'n entrée op het kantoor, bij dat lanterfantende personeel komt, dat maar doet alsóf. Die beschrijving had wel achterwege kunnen blijven. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1956
Jac. van Amstel

Van school, druk 2, 142 blz.
prijs f 1,75; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Henk van Elzen gaat van school af en komt in dienst op een kantoor. Hij komt in aanraking met Lagewei, een slechte jongen, die Henk geheel in zijn macht heeft en hem verkeerde dingen laat doen, omdat Henk aan hem wat geld schuldig is. Henk wordt van kantoor weggejaagd, maar dank zij zijn goede vrienden weer teruggenomen. Strekking: Waarschuwing voor omgang met slechte kameraden/
Conclusie: Een goed en ernstig boek, dat we van harte aanbevelen. Goede jongenslectuur.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Jac. van Amstel

Van school, druk 3, 140 blz.
prijs f 1,85; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Henk, die geen "neen" kan zeggen, raakt in moeilijkheden. Krijgt daardoor een harde les en begint opnieuw. Strekking: De éne zonde brengt de andere mee. Schuldbelijdenis geeft verruiming en rust. Dat is ook de weg om de verkeerde weg te verlaten en een andere weg te kiezen.
Conclusie: Slappe karakter van Henk goed getekend en het gevaar er van helder laten uitkomen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.