Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Sipke van der Land

Auke vecht mee, druk 1, 115 blz.
Auke vecht mee door Sipke van der Land. In de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog vindt een vijftienjarige Friese jongen zich langzamerhand oud genoeg om mee te helpen in het verzet, waarin zijn vader, naar hij toevallig constateert, een aktieve rol speelt. Het blijft voorlopig bij enige eenvoudige opdrachten, zoals het wegbrengen van illegale blaadjes, totdat hij tenslotte bij belangrijker werk wordt ingeschakeld. De algemene oorlogssfeer en de lokale kleur van een kleine, oprecht Christelijke dorpsgemeenschap zijn voortreffelijk getekend. Spijtig alleen dat het boek de nadruk legt op de reportage, waarbij enige oorlogsromantisering niet uitblijft. Na zoveel jaar zou iets meer afstand van het thema positiever zijn geweest. (geb. f 4,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1967-68

Open IDIL-Gids.

Sipke van der Land

Auke vecht mee, druk 1, 115 blz.
prijs gebonden f 3,50; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Verhaal uit de 2e wereldoorlog, zich afspelend in een Fries dorp. Auke, een schooljongen nog van 15 jaar, wil graag meedoen in het verzet tegen de Duitse bezetters. Zijn vader, posthouder ter plaatse, is verzetsstrijder. Tenslotte krijgt Auke ook zijn kans een steentje hierin bij te dragen.
Conclusie: Een boek, dat de jongens zeker zal boeien! Echt beschreven, zoals het in die tijd ging. Geschiedkundig-godsdienstig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.