Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.M. van den Berg-Akkerman

Van een stuiter en een sneeuwbal, druk 1, 47 blz.
G.K.O. 11 t.d.t. Hans Dolleman, die moeite heeft met de sommen op school, krijgt van z'n vrindje een gekleurde stuiter; de juffrouw ziet dat, pakt het ding weg, en doet de knikker in het krijtenbakje. Tijdens het nablijven, waarin hij de sommen moet af maken, ziet hij kans de stuiter te nemen en in zijn zak te stoppen. Bij het naar huis gaan geeft hij die aan zijn vrindje Dirk, voor diens zieke zusje. — Kerstvacantie. Sneeuwpret. Sleetje-glijden. Sneeuwballen. Hans gooit een ruit van een auto stuk. Hans op de loop; in de schuur zet hij zijn sleetje neer en valt op een zak hout in slaap. Dáár vindt zijn vader hem. Hans belijdt alles van stuiter en sneeuwbal, en krijgt vergeving. Zo kan er nog Kerstfeest worden gevierd. Goed verteld, best geïllustreerd. Hier wordt kinderlijk en bevattelijk de verzoeking getekend en tegen de verzoeking ernstig gewaarschuwd. De strekking valt te prijzen. De kracht van het gebed in de strijd tegen de zonde wordt geaccentueerd. De betekenis van het Kerstwonder voor wie in de verzoeking bezweken zijn en berouw hebben, komt tot haar recht. We bevelen dit boekje met vrijmoedigheid aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

C.M. van den Berg-Akkerman

Van een stuiter en een sneeuwbal, druk 1, 47 blz.
Prijs f 0,50; slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 7-9 jaar.
Inhoud: Onder schooltijd speelt Hans met een knikker. De juffrouw neemt die af. Na schooltijd pakt Hans hem stilletjes weg. Ook verscheurt hij een briefje van de juffrouw. Hij gooit een ruit van een auto in, durft niet in huis en valt in 't schuurtje in slaap. Daar vindt vader hem en dan bekent hij alles. De kerstboom terloops vermeld.
Conclusie: De bedoeling is, aan te tonen dat men beter doet, verkeerde daden dadelijk te bekennen. Het doel wordt min of meer gemist door de saaie manier van schrijven.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.