Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D. Menkens-van der Spiegel

Baasje, druk 1, 32 blz.
Voor 7 à 8-jarigen, met gescheiden lettergrepen. Baasje is vijf jaar en moet "op de boerderij passen" als vader en moeder uit zijn, want de meid is erg bang. Daar komt de nieuwe meester op bezoek en Baasje ontvangt hem heelemaal niet vriendelijk.. Later lost alles zich wel op en hij rijdt op meesters knie. Haast te fijngevoelig is het kindergebedje om kracht, om de waarheid te zeggen, dat hij niet altijd op z'n post is geweest, maar ook in de schuur heeft gekeken. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1905
D. Menkens-van der Spiegel

Baasje, druk 1, 32 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 6 en 7 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Baasje is een jongetje van 5 jaar. Z'n ouders wonen op een boerderij. Eens moest moeder met z'n zusje naar de stad. Baasje blijft alleen thuis met Jans, de meid, die heel bang is, dat er vreemd volk op het erf zal komen. Ze draagt Baasje op vooral heeren-met-hoeden-op buiten 't hek te houden. "Die zijn tegenwoordig nog het minst te vertrouwen," zegt ze. Baasje doet z'n plicht. Want den meester van Greet, die z'n leerlinge eens op wil zoeken, houdt de kleine kerel van het erf. Als die vreemde mijnheer niet gauw maakt, dat hij weg komt, zal Baasje Bello, den hond op hem loslaten. Wat schaamt Baasje zich als het later uitkomt, wien hij voor zich heeft gehad. Meester neemt het hem gelukkig niet kwalijk en komt nog eens terug. Meester en "dappere" Baasje zijn dan spoedig goede vrienden. Algemeene op- of aanmerkingen: Het verhaaltje is vlot en prettig verteld. Jammer, dat de godsdienstige strekking er tamelijk kaaltjes afkomt. Maar, gezien het feit, dat dit boekje geschreven is voor de kleinste leerlingen der Zondagsschool en men voor dezen leeftijd weinig keus heeft-, willen we dit uiterlijk goed verzorgde boekje U toch matig aanbevelen.
Conclusie: Matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
D. Menkens-van der Spiegel

Baasje, druk 1, 32 blz.
Baasje was het vijfjarig jongetje van een boer en boerin. Hij hoefde nog niet naar school, omdat hij nog te jong was. Hij werd Baasje genoemd, omdat z'n tante bij z'n geboorte had gezegd: "Wat een flink baasje is het". Hij zei altijd, dat hij Baasje heette. Op een keer waren vader en moeder weg en was hij alleen met Jans op de boerderij. Hij moest oppassen en vooral op "vreemd volk" letten, zei de meid. Baasje moest maar aan den voorkant van het huis blijven. Hij nam zijn hoepel en ging daarmee spelen. Maar hij dacht niet voldoende aan den raad van Jans en ging naar de varkens kijken. En toen zag hij ineens een man aan het hek staan; deze man probeerde het hek open te maken en toen dat niet lukte, zette hij z'n fiets over het hek heen en wilde er zelf over klimmen. Maar Baasje zei, dat dat niet mocht en vertelde dat vader en moeder niet thuis waren. Gelukkig ging die mijnheer weg en Baasje vertelde aan Jans, dat hij iemand had weggejaagd. Later bleek dat het de mijnheer van Greet, z'n zuster was. Baasje had er spijt van. Gelukkig dat alles in orde kwam. Hij kreeg zelfs van den meester een klein revolvertje cadeau met enkele doosjes klappertjes. Dit boekje vertelt heel eenvoudig, in kindertoon en kinderstijl ('t is of je de juffrouw voor de kleine-klas het voorlezen hoort!). Psychologisch fijn (vooral de ontmoeting bij het hek munt uit!) Kinderparmantigheid, kindervrees, kindergebed na ongehoorzaamheid en halve leugen. Er komt een vaag godsdienstig trekje in voor (Baasje's gebedje) ; en een paedagogisch lesje: Baasje moet, als de ouders weg zijn, aan de dienstbode Jans gehoorzaam wezen. Een bepaalde strekking ontbreekt overigens. Vooral een evangeliseerende strekking. In zoover is dit papieren kindje wat bleekjes en magertjes. Toch is ons bezwaar niet zoo overwegend, dat wij het niet zouden aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933