Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Co van der Steen-Pijpers

Barendje en de groene spechten, druk 1, 52 blz.
Barendje en de groene spechten is de titel van een door Co van der Steen-Pijpers geschreven jongensverhaal. Barendje heeft een heerlijke opa, die alles weet van planten en vogels. Barendje richt dan ook een "natuurclub" op, met opa als beschermheer. Die club heet "De Groene Spechten". Een aardig verhaaltje waarin Barendje, die geen padvinder mocht worden, leert hoe je vreugde kunt hebben aan de natuur alsook de waarde van echte vriendschap. De pedagogie is soms iets te dik gesneden.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

Co van der Steen-Pijpers

Barendje en de groene spechten, druk 2, 52 blz.
prijs gebonden f 0,90; jongensboek.
Inhoud: Barendje, een echte natuurliefhebber, heeft een club waar ook Bertus op gaat. Bertus ontvangt thuis weinig liefde en is daarom wel eens wat vervelend. Opa leert Barendje veel van de natuur, maar ook dat hij vrienden moet zijn met Bertus. Een moeilijke strijd, met van beide kanten ernstige fouten. Gelukkig komt alles weer goed. Strekking: Niet alleen liefhebben, die ons liefhebben.
Conclusie: Een goed jongensboek, waarin de kinderen eerbied voor de schepping en de schepselen bijgebracht wordt; het ontkomt echter niet helemaal aan moralisering.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.