Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Co van der Steen-Pijpers

Barendje's kerstfeest, druk 1, 54 blz.
prijs gebonden f 0,90; jongensboek.
Inhoud: Barendje, een ijverig lid van de natuurclub, vat kou als hij in het bos groen ophaalt om zijn bank op school daarmee te tooien. Hij wordt ernstig ziek, maar gelukkig komt de club aan zijn bed Kerstfeest vieren. Strekking: Liefde tot de natuur. Soms lijkt het wel een populair boekje om verschillende vogels te leren kennen, ook wat de illustraties betreft. Onder de liefhebberij mag de plicht niet lijden. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Het vijfde deel van de zgn. "Barendje"-serie. Hier en daar is het verhaal wat onwaarschijnlijk. De boswachter geeft al heel geen gelegenheid tot verweer en of een agent zo maar een natuur-brigade instelt als pendant van de "verkeers-brigade"?
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Co van der Steen-Pijpers

Barendje's kerstfeest, druk 1, 54 blz.
Ook nummer 5 in de Barendje-serie van Co van der Steen-Pijpers, Barendjes kerstfeest, bevat weer een sympathiek verhaaltje. Als echte natuurliefhebber trekt ons vriendje graag het bos in. Hij gaat nu op zoek naar een omgewaaid boompje, dat hij eens heeft zien liggen, om hiermee zijn bank op school te versieren. Veel geluk heeft Barendje echter niet. De eerste keer komt hij op het politiebureau terecht - de tweede keer loopt hij een stevige griep op. Het kerstfeest op school wordt dus zonder Barendje gevierd, maar deze ervaart nu dat kerstfeest niet aan plaats gebonden is, dat het ook mooi - misschien nog mooier kan zijn zonder versierde klas. Een aardig verhaal met menig karakter-bouwend trekje. (geb. f 0,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

Co van der Steen-Pijpers

Barendje's kerstfeest, druk 2, 54 blz.
prijs f 0,90; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Barendje is een zeer ijverig lid van de natuurclub. Tegen Kerst trekken ze er op uit om groen op te halen om daarmee hun bank op school te versieren. Barendje vat kou, Hij wordt zelfs ernstig ziek. De club komt bij zijn bed het Kerstfeest vieren. Strekking: Niet of jouw bank het mooist was, niet of de klas mooi versierd is, is het belangrijkste, maar of we kunnen zeggen: Ook voor mij hebt Ge Uw rijkdom ontzegd. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Een aardig boekje, niet veel diepgang. Toch wordt hier wel een versierd boompje gebruikt. De Barendjesserie is vrij oppervlakkig. Slechts:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Co van der Steen-Pijpers

Barendje's kerstfeest, druk 3, 54 blz.
prijs gebonden f 1,25; jongensboek.
Inhoud: Barendje houdt veel van de natuur. Met anderen beijvert hij zich om eerbied te vragen voor al wat leeft. Tegen Kerst halen de jongens groen op om hun bank te versieren. Barendje vat kou en is met 't Kerstfeest erg ziek. Dan, komen de jongens bij hem het Kerstfeest vieren. Strekking: 't Gaat er niet om welke bank in de school het mooiste is versierd, ook niet welke klas de mooiste versiering heeft, maar of we kunnen zeggen: Ook voor MIJ hebt Ge Uw rijkdom ontzegd. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Een heel aardig boekje om te lezen. 't Blijft echter te oppervlakkig. Tenslotte voert de schrijfster toch ook nog een versierd boompje ten tonele. Ons staat de hele sfeer niet aan voor onze kinderen. Daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.