Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGé Verhoog

Als de kaarsjes, druk 1, 77 blz.
prijs f 0,95.; gecartonneerd; geïll.; meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Jenny is het dochtertje van een weduwe, die met wassen en strijken de kost verdient. Ze heeft het eenzaam op school, waar de meisjes tot de "betere" standen behoren. Eén van hen, Anneloes, wil verpleegster worden. Moeder wijst er op, dat ze dan veel zelfverloochening zal moeten leren: ze moet zijn als een kaarsje, brandend in de nacht. Na veel strijd leert Anneloes dat: ze vraagt Jenny mee te logeren bij oma in de Kerstvacantie.
Conclusie: Een goed geschreven meisjesboek. De gedachten van zonde en genade hadden wat meer door het boekje heengeweven kunnen zijn.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Gé Verhoog

Als de kaarsjes, druk 2, 75 blz.
prijs f 0,95; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Jenny, dochtertje van een weduwe, die met wassen en strijken de kost verdient, heeft 't moeilijk op school en voelt zich achteruitgezet door haar klasgenootjes van betere stand. Een er van wil verpleegster worden, maar wordt door haar moeder er op gewezen, dat dat zelfverloochening kost. Moeder wijst er op, dat ze als een kaarsje brandend in de nacht moet zijn. Na veel strijd leert ze het: zo vraagt ze Jenny mee te logeren bij Oma in de kerstvacantie. Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Een aardig geschreven meisjesboek, De gedachte van zonde en genade ontbreken niet geheel. De algehele strekking is ongetwijfeld: wees een licht voor anderen. Is echter niet bepaald een christelijk boek. De Kerstvacantie is er wel wat bijgesleept.
Eindoordeel: heel matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Gé Verhoog

Als de kaarsjes, druk 3, 85 blz.
prijs f 1,40 gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Na enige strijd weet Anneloes de zelfverloochening op te brengen om een arm klasgenootje mee te vragen op een logeerpartij. Strekking: Het brengen van een offer voor een ander zal vreugde en vrede in eigen leven geven.
Conclusie: Goed geschreven, boeiend, leerzaam. Strekking goed. Loop van het verhaal aannemelijk.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.