Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG.M. van de Maas Lzn.

Batava, het eiland in de Laak, druk 1, 155 blz.
gecartonneerd; geïll.; jongensboek. Strekking: Het boekje vertelt van de club van 5, die op een eilandje een kampeergelegenheid heeft. Heel wat avonturen worden verteld. Gevaarlijke ogenblikken maken ze mee. Ruzies onder elkaar en met Sam, die hen dwarsboomt om zelf minder mooie practijken te kunnen uitvoeren. Maar alles komt goed.
Conclusie: Een echt jongensboek, opgevuld met allerlei belevenissen, wel een beetje gemaakt. De godsdienstige strekking had wel sterker naar voren mogen komen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
G.M. van de Maas Lzn.

Batava, het eiland in de Laak, druk 2, 155 blz.
Prijs f 2,25; gecartonneerd; geïll.; jongensboek. Strekking: Enkele jongens hebben op een klein eilandje in de Laak een hut gebouwd en beleven daar een bonte hoeveelheid, soms onwaarschijnlijke en afkeurenswaardige avonturen. Eindelijk verdrinken ze bijna, maar worden nog bijtijds gered. Het bevorderen van gemeenschapszin en onderlinge vriendschap. Het godsdienstig element is erg sober, maar aanvaardbaar. De schrijver had meer op de vreze Gods kunnen wijzen. Conclusies De schrijver moet wat zuiniger worden met ongelukken, die nog net op het kantje goed aflopen. Aanvankelijk wat saai, later wel spannend. Paedagogisch niet steeds juist. Te veel schelmenstreken, die zeker geen navolging verdienen.
Eindoordeel: voor ons doel matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.