Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.L.F. de Liefde

Bep's kameraadje, druk 1, 46 blz.
G. K. 0. 6 t. d. t. 25 cent. Bep had een lief poesje, waar ze heel veel van hield. Maar Vader had gezegd: als hij snoept, dan moet hij weg. En eens hád hij gesnoept, een heelen visch nog wel. Bep alleen had het gezien. In haar angst wist ze niet, wat te doen. Toen bad ze om uitkomst en vertelde het aan Vader, die beloofde, dat men Poes het snoepen zou afleeren. Maar Poes snoepte later telkens weer: eens uit een kannetje room, waar hij zijn kop zóó diep instopte, dat hij er niet meer uit kon. In zijn angst om er uit te komen, ontredderde hij de keuken. Ten slotte kwam Vader er aan te pas, die het kannetje stuk sloeg, waarbij Poes nog gewond werd. Door deze gebeurtenis had hij het snoepen voor goed afgeleerd, zoodat Bep haar kameraadje houden mocht. Wij geven gaarne de zeer bekwame auteur den lof, die haar toekomt, want dit verhaaltje is bepaald aardig en onderhoudend. Maar het komt ons voor, dat het gebed van het kind alleen dienen moet om het boekje een Christelijk tintje te geven. 't Eenige wat we van God hooren, is, dat "de lieve Heer" alles weet en alles hoort, en alles begrijpt. Waarachtig Christendom is er in dit boekje niet. De naam van Jezus Christus wordt niet genoemd. Laat het voor de kleintjes een aardig leesboekje zijn, waaruit ze niets verkeerds zullen leeren, voor Evangelisatie-doel is dit verhaal niet bruikbaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

J.L.F. de Liefde

Bep's kameraadje, druk 1, 46 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Bep houdt veel van haar kameraadje, de poes Mauk. Ze vreest echter, dat poes weg zal moeten, daar deze een echte snoepster is. Poes blijft echter op een kwaden dag met zijn kop in het roomkannetje zitten en verwondt zich, waardoor hij zijn snoeperij afleert. Bep mag Mauk dan houden. Algemeene op- of aanmerkingen: Een verhaaltje voor de kleintjes, dat o.i. over het geheel genomen, niet is geslaagd. Daarbij nog "Heer" en "Lieve Heer". Het boekje kan ons niet voldoen, ook al is de uiterlijke verzorging keurig. Nieuwe spelling.
Conclusie: Niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
J.L.F. de Liefde

Bep's kameraadje, druk 1, 46 blz.
Een simpele geschiedenis van een klein meisje met haar poes. Poes is snoepachtig en moet weg van vader, als zij dat leelijke gebrek niet afleert. Bep behaalt een groote overwinning op zichzelf als ze in verzoeking komt, poesjes wandaden te verzwijgen. Poes wordt door veel schade en groote schande eindelijk wijs. 't Is prettig om weer van J.L.F. de Liefde een boekje voor de kleinsten te bezitten. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1960