Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

Bernulf, de zoon van Baarling, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,75; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt van de tijd van de Noormannen. Godfried had veel invloed en treedt als een bruut op. Alle verzet tegen hem slaat hij met geweld neer. Het blijkt, dat het verzet geïnspireerd werd door een christelijke levenshouding, die het veld begint te winnen. Bernulf vervult in dit verzet een belangrijke rol.
Conclusie: Dit boekje verplaatst ons naar een tijd, waar niet zo vaak over geschreven wordt voor de jeugd. Het is wel een tijd vol wreedheid. Zo wordt duidelijk, dat het Christendom ook het uiterlijk gelaat van het leven verandert. Voor de jongens is het een zeer spannend verhaal, ze zullen met hun held Bernulf meeleven. Maar ook wordt hun er in getekend, dat deze jongen de betekenis van wat de bijbel predikt gaat zien en zo met het heidense leven breekt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Bernulf, de zoon van Baarling, druk 1, 94 blz.
Een verdienstelijk historisch verhaal is Bernulf de zoon van Baarling, door G. van Heerde. Godfried de Noorman wordt heer over Kennemerland. De bevolking accepteert hem niet en daar hij zijn landsknechten laat plunderen, neemt het verzet toe. Bernulf, een jonge Fries, nog heiden, maakt de opstand niet alleen mee, maar speelt er een belangrijke rol in, doordat hij als visverkoper herhaaldelijk op Godfrieds slot komt. Zo kan hij zijn vader verlossen, die er gevangen zit. Na twee vergeefse pogingen wordt Godfried tenslotte verslagen. Voor Bernulf is er nog een andere ervaring: hij heeft het Christendom leren kennen. Een goed, spannend verhaal, vol aannemelijke avonturen en met goede strekking. (geb. f 1,75)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.

G. van Heerde

Bernulf, de zoon van Baarling, druk 2, 94 blz.
Bernulf de zoon van Baarling door G. van Heerde. Bernulf woont in de buurt van het 9-de eeuwse Dorestad, dat voortdurend bedreigd en geplunderd wordt door de Noormannen. Als zijn vader gevangen genomen is, helpt de jongen mee in de strijd tegen de indringers. Het boek heeft een goede historische achtergrond en laat bovendien iets zien van de strijd tussen de heidense goden en de ware God in de menselijke denkbeelden. (geb. f 1,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.