Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. ter Horst

Bert het hert , druk 1, 56 blz.
in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Bert is het jongste hertje in het hertenkamp van de stad. Het is de trots van de burgemeester. Op zekere dag ontsnapt het dier bij het voederen. De hele stad moet gaan zoeken en er wordt een beloning uitgeloofd. De vader van Pommetje Torremans vindt het dier 's avonds in zijn schuurtje. Pommetje mag met vader mee naar het huis van de burgemeester om de beloning in ontvangst te nemen. Strekking: Liefde wekken voor de levende natuur.
Conclusie: Een fijn geschreven boekje voor onze kleinen. Godsdienstig is het volkomen neutraal. Daarom minder geschikt voor het Kerstfeest.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
W. ter Horst

Bert het hert , druk 1, 56 blz.
W. ter Horst schreef een drietal boekjes onder de serietitel "De Dieren van het Park". Het zijn leesboekjes voor de tweede klas; typische schooluitgaven, zoals blijkt uit de toegevoegde vragen. In het eerste deeltje ontsnapt Bert het Hert uit het hertenkamp. Na verschillende avonturen wordt het jonge dier teruggebracht door de vader van een krantenjongen, die daarvoor een royale beloning ontvangt van de burgemeester. Het verhaaltje is bevattelijk en karakteristiek verteld, al is de kromtaal van de agent goedkoop. In Hans de Gans beleeft een Surinaamse jongen zijn eerste winter in Nederland. Er is ijspret en ook het obligate door-het-ijs-zakken, gevolgd door ziekbed. Aardig in dit boekje is de zorg van de jongen voor de vogels in het park, met name voor een domme gans die met de poten aan het ijs is vastgevroren. De jongen zorgt dat het dier behouden blijft en mag dan als beloning de gans houden. In het derde deeltje worden de avonturen verteld van Jaap het Schaap. Het is letterlijk en figuurlijk een zwart schaap dat hier zijn geschiedenis vertelt. Jammer genoeg is in deze uitgave het taalgebruik niet steeds onberispelijk; zo is bijvoorbeeld "zin aan iets hebben" geen algemeen-beschaafd Nederlands.(p.dl. f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.