Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. Boer-Overduin

Bertje, wat ga je doen?, druk 1, 32 blz.
5 t.d.t., G.K.O., J. 6-8 j. Bertje is pas ziek geweest. Moet, na z'n herstel, 's middags nog rusten en fantaseert zich dan een kabouter tot vriendje. Hij leeft zó in z'n fantasie, dat hij de kabouter Barend thuis waant bij de overburen, aan de overkant van de wetering. Stilletjes gaat hij er heen. Met 't bootje van vader. Hij wil terug. Maar durft niet. 't Wordt donker en koud. Dank zij de hond Pluto vinden vader en moeder hem. Een aardig verhaaltje. Het doet wat onwaarschijnlijk aan. Wat dromerig. Ook is de strekking niet zo bijzonder. Matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

G. Boer-Overduin

Bertje, wat ga je doen?, druk 1, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,50; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Bertje is eenzaam en praat graag tegen de stenen kabouter van de overburen. Hij belooft eens naar hem toe te komen, maar moet dan de wetering over. Als 5-jarige jongen gaat hij dan varen, de weg terug is niet zo eenvoudig, hij wordt echter dank zij Pluto gevonden. Strekking: Voor kinderen wordt hier getekend, wat er gebeurt als ze tegen de wil van de ouders hun eigen weg zoeken. Voor Bert komt alles weer goed, zijn eenzaamheid wordt begrepen en hij krijgt zelfs de stenen kabouter op zijn verjaardag.
Conclusie: Een aardig kinderverhaal, met ietwat moderne illustraties, die evenwel bijzonder sprekend zijn. Er is afwisseling en spanning.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
G. Boer-Overduin

Bertje, wat ga je doen?, druk 2, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,65; jongensboek.
Inhoud: Bertje voelt zich erg eenzaam; hij heeft geen broertje, zusje of vriendje, woont met z'n ouders op een boerderijtje aan de Vliet. Daarom voert hij in gedachten hele gesprekken met Barend, de kabouter in de tuin van boer Vermeulen aan de overkant. Hij verzint een plan: als vader op het land werkt en moeder naar de koeien gaat, zal hij niet met moeder meegaan, maar zeggen dat hij liever blijft tekenen. Als moeder weg is, gaat hij met vaders bootje naar de overkant. De overburen zijn niet thuis en hij besluit Barend mee te nemen! Hij drijft af en valt huilend in slaap. Dank zij Pluto, de hond, vinden z'n ouders en de buren hem. Op z'n verjaardag krijgt hij de kabouter van buurman cadeau.
Conclusie: Voor de kleintjes een leuk verhaal. Bertje beseft, dat hij stout is geweest en belijdt dat, als hij in zijn angst de Heere Jezus om hulp vraagt. En hij vergeet later het danken niet!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.