Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJ.L. Schoolland

Van Fieneke en Marjolijn , druk 1, 53 blz.
prijs f 0,90; gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Dit boekje is het vervolg op "Fieneke en Marjolijn, Zomer". Het beschrijft ons de verdere dagelijkse lotgevallen der beide vriendinnetjes. Een jongen neemt haar kastanjes weg en wordt door meester gestraft. Straks roept deze jongen de hulp van Fienekes vader, die dokter is, in voor zijn ernstig zieke grootvader, bij wie hij wordt opgevoed. Als grootvader in 't ziekenhuis is, komt Teun eerst enige dagen bij dokter in huis en dan op de boerderij van Geesing. Zo zorgt de Heere voor Teun. Fieneke vergeldt kwaad met goed, Teun toont zijn dankbaarheid en hij bidt ernstig voor grootvader. Strekking: zie boven.
Conclusie: Dit verhaal is pedagogisch verantwoord. Het ademt ook een christelijke geest. Evenals "Zomer" kweekt het liefde voor en kennis van de natuur aan.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
J.L. Schoolland

Van Fieneke en Marjolijn , druk 1, 53 blz.
Na de zomerbelevenissen Van Fieneke en Marjolijn heeft J.L. Schoolland nu een boekje geschreven over hun wederwaardigheden in de herfst. De sfeer, de terminologie, de godsdienstige praktijken, alles hoort bij het leven van een reformatorisch gezin. Voor jonge katholieke kinderen is het daarom minder geschikt, ook al wegens het zo jong inhameren van een nogal overdreven zondebesef.(geb. f 0,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.