Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.H. van Maren

Bikkel zegeviert, druk 1, 174 blz.
prijs gebonden ƒ 3,50; jongensboek.
Inhoud: Bikkel heet eigenlijk Aart Florijn. Hij is wees en bij zijn oude oom in huis. Dolgraag wil hij naar zee, maar hij moet naar de steenfabriek. Net als eerst op school haalt hij minder mooie streken uit, Als hij eindelijk voor de Heere leert buigen, zegeviert hij over zijn harde hart. Strekking: Het is heel moeilijk in dit leven te leren buigen. Dat kost veel strijd, maar het is de enige weg. Van kwaad komt het tot erger, en verkeerde vrienden zijn een even groot gevaar als goede vrienden een zegen zijn.
Conclusie: Een bijzonder spannend en goed boek voor jongens van 12 jaar en ouder. We zien de tweestrijd in een jongensleven voor ons en verheugen ons over de uiteindelijke uitkomst.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Bikkel zegeviert, druk 1, 174 blz.
Vervolgens vertelt G.H. van Maren, eveneens in "Haan's Bibliotheek voor de jeugd" hoe Bikkel zegeviert. Aart Florijn, om zijn koppigheid Bikkel genoemd, wil naar zee. Oom Krijn, zijn pleegvader, is daar vierkant op tegen. Bikkel moet maar werken op de steenfabriek zoals oom Krijn zelf. Door een van zijn kwajongensstreken is Bikkel er de schuld van dat de geit van het oude vrouwtje Jaantje-meu gedood wordt. Bang dat het zal uitkomen, laat hij het kadaver in een met stenen verzwaarde zak in het water zinken. Maar Ijzeren Grad, de stroper van het dorp, heeft het gezien. Hij krijgt nu macht over Bikkel: hij dwingt hem, om aan zijn praktijken bij nacht en ontij mee te doen. Hoe Bikkel er tenslotte toch in slaagt aan Grads invloed te ontkomen en weer met God en de mensen in het reine te komen, vormt dan de rest van dit aardige, sympathieke verhaal. In protestantse geest geschreven, lijkt het ons ook voor katholieke jongens heel geschikt. (geb. f 3,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.