Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronGerda van Eysden

Bange dagen, druk 1, 53 blz.
prijs gebonden f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Henk de Bruin heeft zijn vader verloren door de répressaillemaatregelen van de Duitsers. Hij lijdt met zijn moeder, zusje en broertje honger; daarom gaan ze in de hongerwinter een tocht naar Friesland maken. Veel maken ze onder weg mee, vóór er uitkomst komt. Strekking: Herinnering aan het lijden in de oorlogsjaren en de zorg van een moeder voor haar kinderen en van een jongen ten opzichte van zijn broertje. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een treffend boek, dat ook onze kinderen ontroeren zal en dankbaar moet stemmen voor de voorrechten, die we thans weer hebben. Helaas wordt na vele malen Heere, toch ook enkele keren Heer gebruikt. Jammer!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Gerda van Eysden

Bange dagen, druk 2, 53 blz.
prijs f 1,25 gebonden; jongensboek.
Inhoud: Een moeder met haar 3 kinderen in de hongerwinter in Amsterdam. Vader is gefusilleerd. Als er geen eten meer is besluit moeder met haar 2 jongens naar Friesland te gaan (haar dochtertje is daar al). 't Is een tocht vol verschrikkingen. De moeder sterft in een ziekenhuis in Hilversum, wat achteraf niet waar blijkt te zijn. Henk tobt met z'n broertje, die onderweg doodziek wordt, verder. Wordt eindelijk gevonden door een dominee en meegenomen naar Leeuwarden. Hier hebben ze een prima verzorging en vinden ze uiteindelijk hun moeder terug. Strekking: God zorgt voor Zijn kinderen. Gebruik van Heer.
Conclusie: De tragiek van de oorlogswinter herleeft in dit boek, Goed van taal en stijl. Boeiend geschreven. De miniatuur-illustraties in de tekst doen het goed.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Gerda van Eysden

Bange dagen, druk 3, 56 blz.
prijs gebonden f 1,45; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-13 jaar.
Inhoud: Vader de Bruin is door de Duitsers doodgeschoten. Moeder en 3 kinderen blijven achter. Voor de hongerwinter gaat Mies naar Drachten. Moeder, Henk en Joke gaan in de hongerwinter met een karretje op weg naar Friesland. De moeder moet in Hilversum in het ziekenhuis worden opgenomen, men denkt dat ze dood is. Henk en Joke gaan dan alleen verder en maken veel mee. Ten laatste vinden ze elkaar na veel belevenissen weer terug. Gebruik van Heer 1 x.
Conclusie: Een mooi boekje, dat de toestand gedurende de hongerwinter levendig beschrijft. Soms zijn de voorvallen wel wat erg onwaarschijnlijk. De taal en stijl zijn goed. Godsdienstig wel behoorlijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.