Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Blanke Flip en zwarte Fanny, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,65 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Thomson heeft een schoenenzaak in een dorp in het noorden van de V.S. De neger Davidson is zijn bediende. Tussen de gezinnen heerst warme vriendschap. Blanke Flip, het zoontje van de baas en Fanny Davidson zijn trouwe schoolmakkers. Later wordt een nieuwe schoenenzaak gekocht in een der zuidelijke staten. Als Flip op school met Fanny en andere negerkinderen speelt, wordt hij door de blanke leerlingen geheel gemeden. Dat wordt hem te veel en hij breekt met Fanny. Maar innerlijk heeft hij het er moeilijk mee. We lezen dan van door blanken veroorzaakte rassenrelletjes. Onverlaten gooien zelfs een bom in een negerkerk. Flip redt Fanny van onder het puin. Dan komt alles goed, ook op school.
Conclusie: Actueel onderwerp. Het boekje geeft een duidelijk beeld en een veroordeling der rassendiscriminatie in de Verenigde Staten. Godsdienstig: wat oppervlakkig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Blanke Flip en zwarte Fanny, druk 1, 94 blz.
Blanke Flip en zwarte Fanny door K. Norel stelt het rassenvraagstuk aan de orde. Een blanke jongen en een negermeisje verhuizen van het Noorden naar het Zuiden van de Ver. Staten, waar ze ontdekken, hoezeer daar nog ongelijkheid heerst. Flip beschermt Fanny op de blanke school, maar op den duur kan hij tegen de boycot van zijn medeleerlingen niet op. Een bomaanslag op een negerkerk, waarbij het negermeisje door Flip wordt gered, brengt een omkeer in de plaatselijke verhoudingen. Het probleem wordt reƫel gesteld en boeiend uitgewerkt. De realistische weergave van het geweld tegen de negers vraagt wel om lezeressen en lezers boven de tien jaar. (geb. f 1,65)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.