Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Corry Blei-Strijbos

Blijf van dat hert af, druk 1, 59 blz.
prijs f 1,35 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek, voor jonge kinderen.
Inhoud: Ton en Tineke, kinderen van een boswachter, vinden een jong hert. Ze verklappen hun geheim aan Hein, de slagersjongen. Hein neemt het beestje mee. Op aandrang van z'n baas brengt hij het terug naar de boswachter. Strekking: Godsdienstig: Wij mogen de goede schepping van God niet moedwillig stuk maken. Opvoedkundig: Heb liefde voor het geschapene, bescherm de dieren. Wees eerlijk.
Conclusie: Goed verteld. Stelen en liegen zijn zonden. Jammer, dat niet gezegd wordt, dat na schuld belijden, vergeving bij God te vinden is.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
Corry Blei-Strijbos

Blijf van dat hert af, druk 1, 59 blz.
Blijf van dat hert af door C.B. Blei-Strijbos. De kinderen van een boswachter zijn ongehoorzaam en lopen door een jonge boomaanplanting. Daar ontdekken zij een hertje, dat zij ondanks vaders instructies niet laten liggen. Daaruit ontstaan nare gevolgen: het hertje wordt zelfs gestolen. De natuurbeschrijvingen zijn poëtisch, maar het verhaal draagt een moralistische toon, waarbij God als boeman dienst moet doen. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

Corry Blei-Strijbos

Blijf van dat hert af, druk 2, 58 blz.
prijs gebonden f 1,50; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Ton en Tineke ontdekken een jong hertje. Ze klimmen over het hek en kijken er naar. Dat mag niet van vader, die boswachter is. Hein, de slagersjongen, dwingt hun het geheim van het hertje aan hem te vertellen. Hij pakt het hertje af. Maar als het dreigt dood te gaan, gaat hij het toch na innerlijke strijd terugbrengen bij de boswachter, waar een zieke Tineke en een bezwaarde Ton erg blij zijn. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een heel geschikt boekje. Wanneer de feiten nog wat meer uitgewerkt waren bij de ontknoping, zou dit boekje warm kunnen worden aanbevolen. De kans was juist zo goed om dat te doen. Jammer, vooral voor de geestelijke strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
Corry Blei-Strijbos

Blijf van dat hert af, druk 3, 60 blz.
prijs gebonden f 1,95; voor jongens en meisjes van 7-10 jaar.
Inhoud: De kinderen van de boswachter ontdekten een jong hertje in het bos. Ze laten het liggen, maar gaan de volgende dag weer kijken. Een slagersjongen ziet hen en neemt het hertje mee. Als het diertje niet wil eten, brengt hij het eindelijk naar de boswachter. Die zorgt dat het hertje weer in het bos terechtkomt.
Conclusie: Leuk geschreven boekje. Meer voor de leeftijd van 6-8 jaar. Weinig godsdienstige strekking. Opvoedkundig wel juist.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.