Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



John Bunyan

Bunyan's Christenreis , druk 7, 92 blz.
gebonden. Boven elk hoofdstuk staat een illustratie die op het hoofdstuk betrekking heeft. Prijs f 8,50. Leeftijd; vanaf 12 jaar. Geschikt voor jongens en meisjes.
Inhoud: Het boek begint te vertellen van Bunyan, de ketellapper die in zijn jeugd aan allerlei uitspattingen meedeed. Daarin komt verandering en van een vloeker wordt hij een prediker. Hij schrijft zijn boek 'Christenreis' in de gevangenis. Het verhaal begint met de geschiedenis van een man die Christen heet en die besluit te vluchten uit de stad Verderf. Hij gaat op reis naar de berg Sion. Dit wordt geen gemakkelijke reis, maar toch komt Christen veilig op de berg Sion aan.
Conclusie: Dit boek is op de Bijbel na het meest gelezen boek ter wereld. Hoewel de schrijver het heeft naverteld voor de jeugd, is het ook geschikt voor ouderen. Het zou een geschenk kunnen zijn voor de zondagsschoolverlaters, maar ook voor de leidsters en leiders.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.
John Bunyan

Bunyan's Christenreis , druk 11, 104 blz.
gekartonneerd, geïllustreerd, prijs f 11,95. Mateboer gaf reeds in 1962 een korte navertelling van het klassieke en wereldberoemde boek van John Bunyan. Deze elfde druk uit 1990 is een opnieuw herziene uitgave. Zelfs deze zeer verkorte versie heeft de zeggingskracht van het oorspronkelijke boek niet verloren. Men komt onder de indruk van deze allegorie van het Christenleven. Deze is nooit geëvenaard. Ieder Christen moet dit boekje gelezen hebben. De vraag is echter: wanneer? Taal en opzet van dit boek zijn in onze tijd voor de meeste kinderen op onze zondagsscholen te moeilijk. Zij zullen moeite hebben met woorden, namen en begrippen als: vlieden, Gezeggelijk, wettisch, Formalist, kiesheid, teerkost. Bovendien zijn onze kinderen nauwelijks meer thuis in de taal der symbolen: wat dat betreft leven wij in een arme tijd! Ik noteerde één taalfout, op blz. 70: "nijgt" i.p.v. "neigt". De conclusie "niet aanbevolen" wil mij niet uit de pen: Bunyans Christenreis is zeer aan te bevelen lectuur. Wie het bovenstaande leest trekke zelf zijn of haar conclusie. M.C.R.-Vr. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1990

Open Boekbeoordeling.