Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Klaas van der Geest

Brand op de bloeiende heide, druk 1, 224 blz.
De bekende schrijver K. van der Geest zorgde ook voor een spannend jongensboek: Brand op de bloeiende heide, een verhaal over de gebeurtenissen in een Fries gehucht tijdens de bezetting. Ook in dit afgelegen dorpje was de tirannie van de bezetter voelbaar en bloeide het verzet welig. Ook de jeugd nam aan dit verzet deel. Het zijn voornamelijk de belevenissen van Dries van der Zee en zijn vriendje uit het woonwagenkamp, die de jeugdige lezers vol spanning zullen volgen.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

Klaas van der Geest

Brand op de bloeiende heide, druk 2, 157 blz.
prijs f 1,75, Flevo-pocket; jongensboek.
Inhoud: Een club jongens uit een Fries dorp sluit vriendschap met een jongen uit een woonwagen. De oorlog '40-'45 komt en de jongens maken veel mee en doen veel goed. Zorgen voor onderduikers en brengen joden in een kamp eten. Het boek eindigt met het afbranden van het huis van een der jongens. Strekking: Een opvoedend boek, waarin geleerd wordt dat men in alle omstandigheden verplicht is elkaar te helpen. Geeft mooie staaltjes te zien van het verzet in '40-'45. Niet de minste godsdienstige strekking.
Conclusie: Een boekje dat ongeschikt is om niet het Kerstfeest uitgedeeld te worden. In alles wat verteld wordt ontbreekt de afhankelijkheid van God en lijkt alles te lopen door knapheid der mensen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Klaas van der Geest

Brand op de bloeiende heide, druk 2, 157 blz.
Brand op de bloeiende heide door Klaas van der Geest vertelt van het zwerven en spelen van zes dorpsjongens, die zich bij het uitbreken van de oorlog van hun beste kant laten zien. Onderhoudend zonder diepgaande karaktertekening. (f 1,75)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1964-65

Open IDIL-Gids.