Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronRiek Houtman

Bram en het sleuteltje, druk 1, 30 blz.
prijs 35 cent; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-8 jaar (in lettergrepen).
Inhoud: Bram neemt de huissleutel mee naar de kleuterschool en raakt hem kwijt: door een gat in z'n broek komt de sleutel in z'n broekspijp en valt later er uit op het matje vóór zijn bed. Bram krijgt berouw, als vader meent, dat het moeders schuld is. Hij bekent, en zal zelf een nieuwe sleutel uit zijn spaarpot betalen. Maar moeder vindt de sleutel weer. Strekking: Ook voor kinderzonden bidden om vergiffenis. Gebruik van "Lieve Heer".
Conclusie: Aardig boekje voor de kleintjes, kinderlijk verteld. 't Plaatje in 't begin is misschien voor de kleintjes wat griezelig. De zin op blz. 18: "God vergeeft je telkens weer, als je er maar om bidt en als je dan is best doet, dan is God niet verdrietig meer", is aanvechtbaar. Overigens:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Riek Houtman

Bram en het sleuteltje, druk 2, 30 blz.
prijs f 0,40; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Brammetje heeft de sleutel van moeder meegenomen naar school. Door een gat in z'n zak raakt hij deze kwijt, hoewel later blijken zal, dat hij nog in de broekspijp zit, die door een elastiek van onderen dicht was. Thuis durft hij er niets van te zeggen, voelt zich toch niet rustig, waardoor hij een angstdroom heeft en uit bed valt. Later bemerkt moeder het verlies, vader denkt dat het haar zorgeloosheid is. Dan bekent Bram. Strekking: Dit eenvoudige kinderboekje laat de gevolgen zien van het ongeoorloofd wegnemen van een sleuteltje. Geeft de strijd weer in de kinderziel tussen het eerlijk willen bekennen en het niet durven bekennen. Wijst op eenvoudige wijze naar schuldbelijdenis en schuldvergeving. Het eind van het boekje trekt dit helaas weer iets in de sfeer van de moraal. Gebruik van lieve Heer. Conclusies Een aardig boekje voor de jonge kinderen (6 á 7 jaar). Vlot geschreven en goed de kinderlijke geest benaderd. Voor onze kleintjes wel geschikt. Dus:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.