Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 1, 48 blz.
Serie Voor onze kleinen. G. K. 0. 1? T. d. t. 40 cent. Van de Hulst is een meester in de vertelkunst. 't Is eigenlijk dwaas, dat nog weer te herhalen, want iedereen weet het. Maar wie dit nieuwe boekje gelezen heeft, moet het wel herhalen, of hij wil of niet. Uit een zeer simpel gegeven weet hij voor de kleinsten iets heel moois en aantrekkelijks te spinnen. 't Gaat hier over een teddy-beertje, dat altijd met kleine Rie mee naar bed moet. Als Rietje ziek is, en lekker moet worden ingestopt, draagt moeder 't beertje, maar verliest het in huis. Twee broertjes hebben het beertje gevonden en aan een touw uit het raam laten bengelen, zoodat het weggeraakt is. Gehavend en besmeurd komt het later terecht, dan eerst kan zieke Rietje weer beter rusten. De vorm de druk en de heele uitvoering zijn onberispelijk. De plaatjes voortreffelijk en geestig. Het jongensverdriet, het jongensberouw, de jongensverlegenheid voor God en menschen komen eenvoudig en mooi tot haar recht. Eén opmerking is goud waard, n.l. dat het kwaad geweten de vrijmoedigheid tot het gebed wegneemt. Overigens is er weinig Christelijks in. Hoe jammer, dat V. d. Hulst, wien onzerzijds steeds veel waardeering te beurt viel, zoo weinig let op onze herhaaldelijk gemaakte opmerking, dat wij zoo gaarne de Evangelisatie-gedachte in zijn kostelijke vertellingen zouden aantreffen, al was het maar met een enkele rake trek. Dat ware toch volstrekt niet onmogelijk, en wat reeds zoo mooi is, zoo er nog veel mooier door worden.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1927

W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 1, 48 blz.
Een aardig verhaal voor onze kleinen (tot 7-8 jaar). V. d. H. heeft den juisten toon hier te pakken. Uitgezonderd de eene afkorting "Lieve Heer", is er op dit boekje niets aan te merken. Het zal er best ingaan. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1930

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 5, 47 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Kees en Ko, de twee broertjes van Rietje, spelen een wild spelletje met Bruun, de beer van hun zusje. Zusje wordt ziek en mist haar beer. De jongens alleen weten waar hij is, op het paaltje onder het raam in de gracht. Den volgenden morgen is Bruun echter verdwenen. Een schipper vischt hem op uit de gracht en geeft hem aan jongens, die er mee gaan voetballen. Kees en Ko zien dat, wanneer ze op weg zijn naar school en weten met veel moeite Bruun weer in hun bezit te krijgen. Bruun wordt bij Rietje gebracht. Dan is alles weer goed. Kees en Ko vertellen de geheele geschiedenis aan vader en moeder als eerlijke jongens. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel goed geschreven boekje, zooals we dat van van de Hulst gewend zijn. Toch achten we dit boekje voor uitdeeling op onze Zondagsscholen niet geschikt, vanwege de zeer geringe godsdienstige strekking. Een avondgebedje maakt een boekje nog niet tot een christelijk boekje. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 11, 47 blz.
prijs f 0,80; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-8 jaar.
Inhoud: Rietje, 2 jaar, is ziek. Moeder brengt haar in bed en ze verliest haar beertje. Haar grotere broertjes binden de beer aan een touw en spelen er mee buiten 't raam. De beer valt op een paal, die in 't water staat. Een schipper geeft hem aan wilde schooljongens. Kees en Ko vechten er om en Ko brengt hem bij Rietje, die dan eindelijk inslaapt. Strekking: De kwade gevolgen van een kwajongensdaad. 't Berouw na de zonde. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een leuk, spannend kinderboekje voor de kleintjes. In lettergrepen verdeeld. Grappige plaatjes van Tj. Bottema. Mooie uitvoering.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 11, 47 blz.
Dat de serie "Voor Onze Kleinen" zeer veel opgang gemaakt heeft, blijkt uit het respectabel aantal herdrukken dat verschillende van de nu volgende deeltjes bereikten. Het dwingt bewondering af hoe de schrijver W.G. van de Hulst, in de eenvoudige verhaaltjes met hun korte zinnen toch een sfeer oproept, die de jonge lezertjes weet te boeien en te amuseren. Opmerkelijk is ook dat hij met het simpelste verhaaltje een stukje godsdienst weet te verweven op aantrekkelijke en onopdringerige wijze. De oorspronkelijke tekeningen van Tjeerd Bottema, die een enkele keer wat ouderwets aandoen, maar overigens wel aanspreken, bleven gehandhaafd. In nr. 1, Fik (14e druk) vertelt een hondje zijn diverse belevenissen met zijn baasje Jan: bezoek aan de slager, ontmoeting met een kikker, een zware ziekte van Janneman. Nr. 3. "Allemaal katjes!" (11e druk) gaat over twee ondeugende poesjes, die kattekwaad uithalen in het huis van de dokter en over twee lieve zusjes, van wie die katjes zijn. Natuurlijk komt alles op zijn pootjes terecht. Ja, zelfs de boze dokter draait bij. In nr. 4 (13e druk), wordt verhaald Van de boze koster! die zijn bril verloren heeft. Als hij dan ook nog een paar bengels in de kerk aantreft, jagend op een biggetje, is hij helemaal kwaad. Maar alles komt goed voor alle partijen. Van drie domme zusjes! (9e druk) is de titel van nr. 6. Drie domme vogel-zusjes zien niet, dat kleine broer niet mee kan, wanneer zij op ontdekking gaan. Drie domme mensen-zusjes gaan op avontuur op verboden grond en laten kleine broer achter, wanneer zij onraad bespeuren. Vogeltjes en kindertjes komen weer veilig thuis. Ook een 11e druk haalde nr. 7, waarin alles draait om Bruun, de beer! Ko en Kees laten de beer van hun zieke zusje Rietje uit het raam vallen en als ze de volgende morgen gaan zoeken is hij verdwenen. Op de speelplaats zien ze jongens met Bruun voetballen. Ko weet het beertje te veroveren, holt ermee naar huis en stopt het vuil en wel bij Rietje in bed, die dolgelukkig is. Ook nr. 12, Anneke en de sik, (8e druk) zal wel graag door de kleintjes gelezen worden. Anneke heeft een mooi blauw lintje, dat ze haar geitje om wil doen. Sik loopt echter weg en Anneke gaat hem achterna, steeds verder. Zij verdwaalt en wordt door een turfboer bij haar grootouders teruggebracht. Als laatste krijgen we dan nr. 18, Annelies (3e druk). Het dochtertje van de dominee gaat met Peter van de boer mee naar het land. Terwijl de koeien worden gemolken, gaan de kinderen op onderzoekingstocht. Ze gaan spelevaren en het scheelde maar een haar of Annelies was verdronken. Na vele strubbelingen volgt een blijde thuiskomst. (p. dl. geb. f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 12, 47 blz.
prijs gebonden f 0,80; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Rietje is ziek en roept om Bruun de beer, Kees en Ko hebben Bruun weggemaakt. Wanneer ze Bruin ontdekken is hij in handen van grote jongens, die met hem voetballen. Dapper weten ze Bruin te heroveren! Strekking: Een zieke heeft veel liefde nodig. Wie verkeerd gedaan heeft, is bang en kan niet echt bidden als hij z'n zonde niet belijdt. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een aardig hoekje van de meester-verteller. Het boeit van begin tot eind. Helaas gebruik van "Heer".
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 13, 47 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Twee jongens hebben de beer zoek gemaakt van Rietje, een ziek meisje. Die treurt om haar beer. De broertjes zoeken en ze zorgen er voor dat de beer weer terecht komt. Strekking: Kwaad moet worden beleden en om vergeving moet worden gevraagd. Gebruik van Heer.
Conclusie: Leuk verteld. Boeiend voor de kleintjes.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 14, 47 blz.
prijs f 1,30 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Bruin, de teddybeer van zieke Rietje, valt in handen van haar twee broertjes. Er gebeurt heel wat met hem, voor hij weer bij Rietje terug is. Strekking: Opvoedkundig. Een ondoordachte daad kan soms erg nare gevolgen hebben. Gebruik van Heer,
Conclusie: Geschikt voor kinderen van 5-7 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 15, 47 blz.
Bruun de beer door W.G. van de Hulst. Nog altijd doet dit verhaal het wel, over zieke Rietje van de schoorsteenveger, die haar geliefde beer door de wildheid van haar twee broertjes bijna voorgoed kwijtraakt, maar hem nadat hij enige ruige avonturen heeft beleefd, toch weer in de armen kan sluiten. Soms te ouderwets-zwaartillend, maar spannend voor de kleinsten. (geb. f 1,30)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1965-66

Open IDIL-Gids.

W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 15, 47 blz.
prijs gecartonneerd f 1,30; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Rietje is ziek, ze roept om haar beer, maar haar beide broertjes hebben hem op een paal in de gracht laten vallen. Later zien de beide jongens anderen met de beer spelen. Een schipper heeft hem opgevist en aan deze jongens gegeven. De broertjes krijgen hem terug en Rietje wordt weer beter. Strekking: Het kwade wordt gestraft. Gebruik van Heer.
Conclusie: Voor de leeftijd tot 10 jaar geschikt. De godsdienstige strekking is zwak. Wel heel mooi verteld. Voor de kleinen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 16, 47 blz.
prijs gebonden f 1,60; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek tot ± 9 jaar.
Inhoud: Rietje heeft een mooie beer, waar ze heel erg aan gehecht is. Ze wordt echter ziek en haar twee broertjes gaan met de beer spelen. De beer komt echter in de gracht terecht. Later vist een schipper de beer op. Langs een omweg komt de beer weer bij Rietje terug. Het meisje wordt daarna beter. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een heel aardig boekje uit de serie "Voor onze kleinen". Uitstekend en boeiend verteld. Vooral de jongere kinderen zullen er van genieten. Helaas is het godsdienstig element wat zwakjes. Toch zou ik het niet graag afkeuren, daarom:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 18, 47 blz.
prijs niet geb. f 3,25; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-7 jaar.
Inhoud: De zieke Rietje is heel erg gehecht aan haar beer Bruun. Haar broertjes spelen met de beer en raken hem kwijt. Rietje is daar erg verdrietig over. Zij mist de beer. Na een lange omweg komt de beer verfomfaaid weer thuis. Rietje is erg gelukkig en de jongens hebben hun lesje geleerd.
Conclusie: Zoals bekend: bijzonder goed verteld. Opvoedkundig en godsdienstig zeer aanvaardbaar. Toch zet ik een vraagteken achter een ongewijzigde herdruk. Sommige woorden en toestanden komen verouderd over: "moes", "vader, die in een rijk huis de schoorsteen veegt", "de meid" enz.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

Bruun de beer, druk 21, 48 blz.
geb., omslag in kleur, geïllustr., jongens en meisjes van 6-8 jaar. Prijs f 5,25.
Inhoud: De inhoud van deze 'klassieken' mag als volgt worden samengevat: de kindertjes in deze verhalen beleven allerlei gebeurtenisjes die op een pakkende manier worden beschreven. Ze zullen onze kinderen beslist nog aanspreken, evenals dit vroeger het geval was. Dat deze boekjes aan de 15e-22e druk toe zijn, bewijst dit wel.
Eindoordeel: aanbevolen/warm aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.