Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Max de Lange-Praamsma

Chrisje, druk 1, 61 blz.
prijs gebonden f 1,-; jongens-en meisjesboek.
Inhoud: Meester de Bruin organiseert een prikkaartenactie ten bate van een huis voor achterlijke kinderen. Chrisje, het enig kind van een weduwe, doet reuze zijn best. Hij overwint in 's Heeren kracht de verzoeking om het geld, dat hij extra ontving, te houden. Strekking: "Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze."
Conclusie: Goed verteld verhaal voor jongens en meisjes van 8-10 jaar. De sfeer bij Chrisje thuis en zijn strijd worden psychologisch en religieus raak weergegeven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Chrisje, druk 1, 61 blz.
Chrisje is de hoofdpersoon in het verhaal van Max de Lange-Praamsma, dat speelt in een klas, die voor een kindertehuis rond gaat met prikkaarten. Hij verkoopt de meeste van allen, krijgt zelfs een flinke fooi, die hem in grote moeilijkheden brengt. Zal hij ze voor zichzelf houden, of zal hij ze afdragen? De Here Jezus wint. Het geheel is vlot verteld, 'n enkele keer ten koste van zorgvuldig taalgebruik.(geb. f 1,<97>)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

Max de Lange-Praamsma

Chrisje, druk 2, 78 blz.
prijs f 1.35 gebonden; jongensboek.
Inhoud: De 4e klas van de lagere school gaat met prikkaarten geld inzamelen voor een tehuis voor achterlijke kinderen. Chrisje Scheffers geeft zich er helemaal voor. Met de grootste moeite en strijd weet hij de verleiding te overwinnen om geld voor zichzelf achter te houden. Grote dankbaarheid, dat de Heere hem daarvoor bewaard heeft. Strekking: Goed. Om uit liefde tot de Heere Jezus ongelukkige kinderen te helpen. De innerlijke strijd van Chrisje is bizonder goed uitgebeeld en het bevrijdende van de overwinning in Christus' kracht komt duidelijk naar voren.
Conclusie: Goed geschreven boek. Boeiend. Goede karaktertekening.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Chrisje, druk 3, 61 blz.
prijs f 1,80 gebonden, geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-10 jaar.
Inhoud: Christje doet mee aan een prikkaart-aktie voor ongelukkige kinderen. Doordat iemand hem teveel geld geeft, komt hij in de verleiding dit voor zichzelf te houden. Hij voert een innerlijke strijd met zichzelf, waarin hij uit de verzoeking wordt verlost. Dat geeft grote vrede en blijdschap achteraf.
Conclusie: Een goede tekening van de kinderstrijd in het: leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.