Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Ponton

De Busmannetjes, druk 1, 72 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 4 t.d.t. Dolf is de oudste van de 4 kinderen Buisman, die gewoonlijk de Busmannetjes genoemd worden. De titel beantwoordt niet geheel aan den inhoud, want het verhaal betreft voor 90% Dolf. Deze tracht een betrekking te krijgen op een kantoor, wat lukt. Daar ontmoet hij echter een anderen bediende, Peter, die hem op het kwade pad brengt. Ze koopen samen een 20ste in de Staatsloterij, krijgen een prijs en besteden het geld voor cigaretten, biertjes, bioscoop. Als vader en moeder denken dat Dolf naar de vergadering van de jongelingsvereen. is, zit Dolf in de bioscoop. Hij weet, dat hij verkeerd doet, doch mist den moed, om alles eerlijk aan zijn ouders op te biechten. Toevallig komt vader er achter door een gesprek met den Voorzitter der vereeniging. Hij wacht Dolf op bij den ingang van het kantoor, gaat met hem wandelen en ondervraagt hem. Dolf valt door de mand, belijdt zijn schuld en betuigt zijn spijt. We hebben tegen dit verhaal overwegende bezwaren. Van een gezonde, krachtige christelijke opvoeding geen spoor. Van een dringen tot gebed en waaktamheid geen sprake. Zelfs, als Dolf aan vader alles bekent, wordt het woord zonde niet genoemd. Vader laat na het licht van Gods Woord over Dolf's gedrag te laten vallen, wekt hem geen moment zelfs op tot schuldbelijdenis, of tot den strijd tegen de zonde in Gods kracht, Het slothoofdstuk is ten volle "neutraal", het einde puur humanistisch. Voor onze Zondagsscholen volstrekt onbruikbaar.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

W. Ponton

De Busmannetjes, druk 1, 72 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De "Busmannetjes" zijn de 4 jongens van Vader Buisman. De oudste zoon, de hoofdfiguur, Dolf, had er Busman van gemaakt. Dolf solliciteert met M.U.L.O.-diploma, typen en stenografie, naar een kantoor en wordt opgenomen op het kantoor van een meelhandel, alwaar hij door een anderen kantoorbediende, Peter Hausman, slecht wordt beïnvloed. Deze haalt hem over tot meedoen in een loterij. Zij trekken een prijs en ontvangen samen f 85.-, welk bedrag wordt omgezet in sigaretten, bier, enz. Zij maken ook druk gebruik van bioscoop en theater en zoo glijdt Dolf meer en meer af. Hij blijft telkens van de Jongelingsvereeniging weg en stapelt leugens op leugens. Peter is slechter dan Dolf en bedriegt zijn vriend. Eindelijk komt vader het slechte gedrag van Dolf ter oore. Hij wacht zijn zoon, die van 't kantoor komt, op. Dolf vertelt nu alles en voelt zich zeer opgelucht. Vader vergeeft zijn zoon alles. Algemeene op- of aanmerkingen: De ondeugd wordt in dit boekje wel als niet na te volgen gesignaleerd, doch helaas niet op principieel Christelijke gronden veroordeeld. Dolf heeft "spijt" over zijn gedrag, doch geen berouw. Er is geheel niets Christelijks in dit boekje te vinden, waarom wij het ook moeilijk kunnen onderbrengen onder de Chr. Jeugdlectuur. Dolf vindt een dubbeltje op de mat en houdt het. Waar vinden we deze daad als af te keuren, als zonde bestempeld? Er wordt niet over gerept. En is het wel tactisch om kinderen, die de lagere school nog bezoeken, zakgeld te geven, 't geen vader Buisman doet? Zij mogen er pinda's en allerlei snoepgoed voor koopen. Vele ouders zullen, als zij dit lezen, wenschen dit boekje nooit in huis gehad te hebben, omdat toch - en dat terecht - het geld geven aan jongens op zoo jeugdigen leeftijd heel dikwijls tot verkeerde daden leidt. Dit werkje kan ons niet bekoren. Wij bevelen het niet aan.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
W. Ponton

De Busmannetjes, druk 2, 72 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Vader Buisman heeft vier zoons. De oudste zoon, Dolf, heeft Mulo-diploma en solliciteert naar een betrekking. Hij krijgt een plaats op het kantoor van een meelhandelaar. Hier echter komt Dolf onder de verkeerde invloed van Peter Hausman. Ze spelen samen in de loterij en winnen elk f 42.50. Natuurlijk gaan ze van dit bedrag eens lekker fuiven. Dolf moet zich thuis "op de been" houden door allerlei leugens aan elkaar te schakelen. Het blijkt, dat Peter Hausman zelfs zijn vriend bedriegt. Door toevallige omstandigheden komt vader er achter, dat Dolf al reeds weken de vergaderingen der J.V. niet heeft bezocht. Vader gaat naar het kantoor en onderweg belijdt Dolf hem zijn zonde. Hij ontvangt vergeving en vindt het thuis weer prettig. Algemeene op- of aanmerkingen: Wat dit boekje met bijbelsch Christendom te maken heeft is mij helaas niet duidelijk geworden. Waar is hier berouw over 't bedreven kwaad? Moet de zonde alleen aan vader beleden worden en niet aan moeder en vooral niet aan God? Zegt een sollicitant zulke brutale dingen als hij voor 't eerst aan een kantoor komt? Hebben leerlingen, die de lagere school nog bezoeken, zakgeld noodig? Neen, zulke slappe lectuur, zonder positieve tendens kunnen we niet gebruiken. Conclusies niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.