Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Bas Mijnster

Veldslag te water , druk 1, 164 blz.
geïll. door Creatieve Communicatie BV, Amersfoort, Rene Meulenbroek, geschikt voor de leeftijd van 12 jaar en ouder. Prijs f 17,50.
Inhoud: Sander wordt via de meldkamer opgeroepen om met de RP-13 een twintigtal jongens bij de "Jacoba" vandaan te halen. Met veel politie ondernemen ze de actie en overrompelen de daders. Op het politiebureau volgt verhoor. Eén van de daders vlucht. Bij de jachthaven gebeuren verdachte dingen. Voor Sander het "weet", is hij de boeven aan het helpen. Het onderzoek wordt voortgezet. Dichtbij de verdachte schuit wordt het jacht met de "studenten" afgemeerd. Zij houden alles goed in de gaten. Als ze de hennepplanten ontdekken, komt de ontknoping dichterbij. Toch is de klus niet zomaar geklaard. Het wordt gevaarlijk. Sander komt in de problemen. Kaan, de crimineel staat nergens voor. Uiteindelijk - na veel moeite - komen de boeven achter slot en grendel.
Beoordeling/opmerking: Een spannend boek. Goed dat de moeilijke woorden worden uitgelegd. Soms zullen kinderen het verhaal niet helemaal kunnen volgen, omdat er zoveel tegelijk gebeurt (aan stuurboord en bakboord, achter en voor). Verschillende uitdrukkingen zag ik liever niet gebruikt; blz. 9 "rot geschrokken", blz. 14 "de gozer die de fles gooide", blz. 35 "alle knuppels", blz. 57 "mores leren, die knuppel", blz. 118 "mooi geflikt", blz. 125 "allemaal naar de kelder" en blz. 144 "hij verzuipt". Belangrijke lessen: De strijd tegen drugs/ verslaving. Sander, de jonge wachtmeester heeft oog voor de eenzaamheid van mensen die uit de gevangenis komen. Hij weet dat we vaak teveel gericht zijn op het misdrijf en niet op de mens die erachter zit. Misschien "helpen" alternatieve straffen wel beter... Tenslotte: Een spannend (politie-)avontuur. Jammer dat er zoveel verkeerde woorden/ uitdrukkingen worden gebruikt. Voor onze (zondagsschool)kinderen niet aanbevolen! G. H. J.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1997

Open Boekbeoordeling.