Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

Danny Green en de indianen, druk 1, 128 blz.
prijs gebonden f 3,-; geillustreerd; jongensboek, leeftijd 10-13 jaar.
Inhoud: Danny Green leeft eenzaam tussen de Indianen. Als pelsjager komt hij zo af en toe met hen in contact gedurende zijn tochten, maar vertrouwen doet hij hen niet. De familie Dillon staat hier anders tegenover en probeert hem van deze gedachten af te brengen. Bij een ongeluk in een onweersbui leert Green de Indianen anders kennen en waarderen en gaat hij zich heel anders tegenover hen opstellen. Dan wordt de "blanke man" een broeder van de kleurlingen.
Conclusie: Bijzonder boeiend is dit verhaal verteld, zodat het door de jongens graag gelezen zal worden. De "liefde tot de naaste" wordt duidelijk naar voren gebracht in dit boekje, wat ook met zich meebrengt, dat we mensen met een andere achtergrond en met een andere kleur als onze naaste behandelen. Het gemis in dit boekje is, dat deze liefde tot de naaste niet meer inhoud krijgt vanuit de liefde tot God. Deze lijn missen we toch wel in dit overigens heel mooie boek. Daarom aarzelen we iets met onze aanbeveling als "Kerstboekje".
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Danny Green en de indianen, druk 3, 130 blz.
prijs gebonden f 4,10; leeftijd 10-12 jaar, jongensboek.
Inhoud: Danny Green en de familie Dillen hebben zich gevestigd in de buurt van het Rotsgebergte in een streek waar veel Indianen wonen. Danny Green heeft grote moeite de Indianen als gelijkwaardige medeburgers te beschouwen, in tegenstelling tot de familie Dillen. Dit brengt hem soms in moeilijke situaties. Tijdens een storm valt hij van zijn paard, breekt z'n been en wordt dan enkele weken door de Indianen liefderijk verzorgd. Bij z'n vertrek rookt hij met hen de vredespijp.
Conclusie: Goed en spannend verteld. Soms wat onwaarschijnlijk. De schrijver wil ons laten zien dat we niet vanuit de hoogte op een ander mensenras mogen neerzien, aangezien we allen Gods schepselen zijn. Ook goede natuurbeschrijving.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.